Leul moldovenesc este relativ stabil față de portofoliul de valute, dar punctual față de dolar a înregistrat de la începutul anului o depreciere de circa 9%. Totodată, s-a înregistrat o ușoară apreciere față de euro, care este legată de faptul că euro propriu-zis s-a depreciat pe bursele internaționale față de dolar. Constatările aparțin guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care dă asigurări că există suficiente rezerve pentru a interveni pe piață, transmite IPN.
Potrivit lui, cursul de schimb de pe piață reflectă situația de cerere și ofertă de valută. „Avem o ofertă de valută suficient de robustă pe piața noastră. Aceasta vine în mare măsură de la exporturile de producție agricolă din anul trecut. Anul trecut am avut o recoltă record de producție agricolă și, iată, că acele exporturi continuă și anul acesta. Trimestrul unu, doi și chiar și începutul trimestrului trei continuă să genereze venituri”, a declarat guvernatorul într-o conferință de presă.
Guvernatorul a menționat se atestă și o creștere, în special în ultimele luni, a remitențelor, care și ele susțin situația de pe piața valutară și consumul intern. Astfel, acești factori creează o situație când leul este foarte stabil.
„Ce va fi în perioada următoare – vine sezonul de încălzire, perioadă în care tradițional cererea de valută este mai mare decât oferta. Și de regulă, BNM intervine pentru a preveni șocurile și volatilitatea excesivă. Același lucru îl vom face și în acest sezon de încălzire, chiar dacă presiunea va fi mai mare. Avem suficiente rezerve. Ultimele statistici denotă că ne-am ridicat peste patru miliarde de dolari la nivelul rezervelor de stat. Cred că avem suficient ca să asigurăm stabilitate în piață”, a dat asigurări Octavian Armașu.