Începând cu 21 septembrie, dată la care a fost anunțată mobilizarea în Federația Rusă, și până pe 7 octombrie, în Republica Moldova au intrat 3 802 cetățeni ruși. În aceeași perioadă, 1 406 cetățeni ruși au ieșit din Republica Moldova, transmite IPN.
Șeful Inspectoratului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a declarat într-o conferință de presă că din cele 3 802 persoane marea majoritate au și cetățenia Republicii Moldova. În același timp, nu a fost autorizată intrarea în Republica Moldova a 249 de persoane. Cauzele țin de neîndeplinirea condițiilor de intrare în conformitate cu legislația în vigoare.
Directorul Biroului Migrație și Azil, Mihail Vodă, a menționat că de la începutul anului au fost depuse 117 cereri de azil din partea cetățenilor Federației Ruse, iar din 21 septembrie și până în prezent sunt 13 cereri de azil. Potrivit responsabilului, este un număr nu prea mare de cereri.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că în ultimele două săptămâni s-a înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să revină în Moldova din Federația Rusă. Situația este mai complicată cu moldovenii care dețin cetățenia rusească și se află pe teritoriul Rusiei, ei sunt obligați să se conformeze cadrului legislativ al țării în care se află, inclusiv legat de mobilizare. „Este absolut ilegal pentru cetățenii Republicii Moldova să fie angajați în mercenariat și, evident, apelăm din nou la cetățenii noștri să nu fie implicați în acest război (în Ucraina) în niciun fel”, declara recent vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe.
Pe 21 septembrie președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Federația Rusă. S-a anunțat că urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști pentru ceea ce rușii numesc operațiune specială în Ucraina, iar alte state, inclusiv Republica Moldova, război neprovocat pornit de Rusia în Ucraina. Cetățenii Republicii Moldova care sunt și cetățeni ai Federației Ruse și se află pe teritoriul rus sunt pasibili mobilizării.