logo

„De dragul viitorului!” La Comrat a fost prezentat un volum cu articole științifice despre istoria găgăuzilor


https://www.ipn.md/ro/de-dragul-viitorului-la-comrat-a-fost-prezentat-un-volum-cu-articole-stiintifice-7967_1107648.html

Universitatea de Stat din Comrat a fost, pe 27 septembrie, gazda evenimentului de prezentare a volumului „Aspectele socio-culturale ale găgăuzilor în istoria Republicii Moldova. Integrarea găgăuzilor în spațiul socio-cultural, economic, politic și juridic al Republicii Moldova”. Lucrarea, realizată în colaborare cu autori din Chișinău, include articole științifice ale diferiților istorici despre evenimentele istorice ale găgăuzilor, transmite IPN.



Decanul Facultății de cultură națională, Oxsana Curteva, a subliniat că prezentarea acestui volum are „o semnificație importantă pentru regiune”. Iar decanul Facultății de istorie și filosofie, Igor Bercu, a remarcat că această culegere va fi utilă nu doar studenților și specialiștilor, ci și tuturor celor interesați de istorie. Mai ales în perioada electorală, subiectele de istorie pot crea discuții controversate, deoarece fiecare afirmă că are cunoștințe și vine cu propria versiune de interpretare a faptelor istorice. „Totuși, este bine să ascultăm, în această privință, opinia specialiștilor. Adevărul trebuie să se bazeze pe surse”, a declarat Igor Bercu.

Directorul proiectului, Ruslan Șevcenco, doctor în științe istorice, a menționat că unul dintre principalele scopuri ale volumului prezentat este combaterea neadevărurilor istorice. „Credem că vor urma și alte inițiative similare: atât științifice, cât și juridice, culturale. Acestea îi vor ajuta pe găgăuzi să se simtă cu adevărat cetățeni ai acestei țări. Și în următoarele decenii, acest obiectiv va fi cu siguranță atins”, a spus Șevcenco.

Profesorul universitar Nicolae Osmochescu, doctor în drept internațional, a declarat că materialele inserate în volum demonstrează că „se poate și trebuie să lucrăm obiectiv, să operăm cu fapte, fără isterie”. „Acesta este un exemplu despre cum putem colabora și acționa de dragul viitorului. Perioada de tranziție s-a cam prelungit, dar, pentru a nu diviza, ci pentru a uni, organizatorii au ales o abordare calitativă: au făcut în așa fel încât limba să nu fie o problemă. Dimpotrivă, aceasta a permis o mai mare apropiere și cunoaștere reciprocă”, a afirmat doctorul Osmochescu.

Nicolae Terzi, doctor în drept din Găgăuzia, consideră că vremurile de astăzi sunt „dificile și tensionate”. Cu toate acestea, istoricii din Chișinău și din Comrat au avut curajul și puterea să organizeze acest eveniment.

Volumul prezentat include articole pe tema găgăuzilor și discursuri ale oamenilor de știință din Găgăuzia și Chișinău. În mare parte, acestea reflectă perioada sovietică și post-sovietică a poporului găgăuz.