logo

De ce nu-l înțeleg jurnaliștii pe Igor Dodon? Sic!


https://www.ipn.md/ro/de-ce-nu-l-inteleg-jurnalistii-pe-igor-dodon-sic-7978_1032400.html

Președintele Igor Dodon a avut la 24 ianuarie o întâlnire cu reprezentanții presei, unde s-a lăudat cu realizările sale în prima lună de mandat și a răspuns la întrebări. O bună parte din declarații și întrebări țineau de recenta vizită a președintelui la Moscova. Autorii unui articol de pe sic.md au analizat răspunsurile şefului statului şi au constatat că discursul lui Igor Dodon s-a dovedit și de această dată a fi foarte „flexibil”, punctat de contradicții și falsuri, transmite IPN.

Igor Dodon a început întâlnirea cu jurnaliștii prin a enumera succesele vizitei sale la Moscova, fiind menţionată obţinerea anulării restricţiei de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse a 50 de mii de cetățeni moldoveni. Autorii articolului menționează că dacă la Chișinău președintele asigura jurnaliștii că problema a fost deja rezolvată, la Moscova el își exprima doar speranța că va fi găsită o soluție.

Chiar dacă Igor Dodon a obținut vreo concesie din partea autorităților ruse, ea nu a fost anunțată explicit în cadrul întâlnirii din Moscova. Mai mult decât atât, întâlnirea nu a fost urmată de niciun alt anunț oficial. „Avem doar, pe de o parte, declarația președintelui că problema a fost rezolvată și, pe de altă parte, promisiunea lui Putin că poate se rezolvă cumva, dar problema nu va fi discutată separat, ci la pachet cu celelalte țări”, notează autorii.

În articol se menționează că pe tot parcursul întâlnirii cu jurnaliștii, noul președinte s-a plâns că declarațiile îi sunt interpretate incorect, că nu a fost înțeles, că i s-au pus în cârcă lucruri pe care nu le-a spus etc. Acest discurs l-a caracterizat în campania electorală, dar nu s-a terminat odată cu aceasta, chiar dacă Dodon nu mai e un politician de rând, ci șeful statului.

„Dacă declarațiile sale contradictorii sau false și „clarificările” ulterioare mai puteau fi cât de cât justificate în campania electorală, în funcția de șef al statului aceste tactici nu mai sunt potrivite. Nu poți spune ca președinte că „jumătate din teritoriul României este moldovenesc”, iar apoi să insiști că respecți România și românii și nu ai nimic împotriva lor. Nu poți afirma că Moldova va căuta metode de a plăti datoriile regiunii separatiste, ca apoi să dai din umeri cu scuza că e datoria unui „agent economic” sau să le spui moldovenilor că problema cu interdicțiile de intrare în Rusia a fost rezolvată, când rușii au spus clar că nici măcar nu e ceva ce ține de Moldova. Sau să dai vina furtului miliardului pe Acordul de Asociere, chiar dacă acesta a intrat în vigoare abia la câțiva ani după consumarea furtului”, se mai spune în material.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.