logo

De ce nu au votat comunişii Guvernul


https://www.ipn.md/ro/de-ce-nu-au-votat-comunisii-guvernul-7965_1018313.html

Fracţiunea PCRM nu a acordat vot de încredere Guvernului Leancă II din cauza componenţei Cabinetului de miniştri. Declaraţia a fost făcută de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, după încheierea şedinţei Parlamentului, transmite IPN.

Voronin a spus că nu înţelege de ce în fruntea unui minister care nu a reuşit să facă reforme, cum este Ministerul Justiţiei, este propusă o persoană care a exercitat funcţia de viceministru al justiţiei în guvernul anterior, referindu-se la Vladimir Grosu. Liderul PCRM s-a referit şi la candidatura Maii Sandu la Ministerul Educaţiei, pe numele căreia anterior comuniştii au înaintat moţiuni de cenzură. Vladimir Voronin a spus că, deşi comuniştii au solicitat de multă vreme componenţa nominală a Guvernului, abia astăzi le-a fost prezentată în şedinţa Parlamentului.

Potrivit lui Vladimir Voronin, PCRM este gata să continue discuţiile cu PLDM şi PDM pentru învestirea executivului. Întrebat dacă fracţiunea comuniştilor face jocul unor politicieni care nu-l doresc pe Iurie Leancă la guvernare, Vladimir Voronin a spus că „nu face jocul nimănui şi nu este problema lor ce fac aceste partide”.

Doar 42 de deputaţi PLDM şi PDM au acordat astăzi, 12 februarie, vot de încredere Guvernului din minimul necesar de 51 de voturi pro. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, urmează să lanseze consultări repetate pentru anunţarea candidaturii la funcţia de premier în cadrul celei de-a doua încercări de învestire a executivului.

Şeful Direcţiei drept a Preşedinţiei Republicii Moldova, Alexandru Ohotnicov, contactat de IPN, a precizat că rămâne la discreţia şefului statului să înainteze aceeaşi candidatură sau alta, bineînţeles după consultările cu fracţiunile parlamentare.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat şi dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.