„De ce Îl căutaţi pe Cel viu între cei morţi? Hristos nu este aici. A înviat!”
https://www.ipn.md/ro/de-ce-il-cautati-pe-cel-viu-intre-cei-morti-hristos-nu-este-aici-a-inviat-7967_964266.html
Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, Mitropolitul Basarabiei şi Erarh al Plaiurilor, precum şi Episcopul romano-catolic de Chişinău, au adresat enoriaşilor şi feţelor bisericeşti mesaje de felicitare cu prilejul Învierii Domnului Isus Hristos.
[„Bucuria Învierii să ne transforme în fraţi”]
În Pastorala Mitropolitului Chişinăului şi Întregii Moldove, ÎPS Vladimir, se spune că Învierea Domnului Isus Hristos constituie evenimentul unic şi real, actul central al credinţei şi existenţei creştine, singurul care dă sens la tot ceea ce-l precede şi la tot ceea ce-l urmează.
“Ca fii ai Învierii şi ai împăcării şi ca slujitori ai Bisericii noastre, trebuie să păstrăm cu vrednicie lumina credinţei în Hristos cel Înviat. Şi cum am putea să dovedim mai convingător puterea credinţei noastre în Înviere şi în viaţa veşnică decât prin trăirea virtuţilor evanghelice: blândeţea, curăţia, milostenia şi, în deosebi, iubirea de semeni şi porunca cea nouă dată de Mântuitorul Hristos: iubirea vrăjmaşilor”, se spune în Pastorala ÎPS Vladimir.
Mitropolitul aminteşte enoriaşilor, că fără Învierea Mântuitorului nu am fi primit harul Duhului Sfânt, care modelează viaţa şi chipul nostru interior după cuvântul şi poruncile lui Isus Hristos. „Cu această privire duhovnicească putem vedea în fiecare fiinţă umană chipul lui Hristos cel răstignit, dar şi lumina învăţăturii Lui atotbiruitoare. Cu această credinţă şi cu acest fel de a vieţui şi gândi, vom putea trăi bucuria sărbătorii Învierii Domnului, vom putea nădăjdui în biruirea necazurilor care se abat asupra noastră”, spune Mitropolitul Vladimir, sigur că în inimile oamenilor trebuie să existe mila de orfani, de bătrâni, de cei căzuţi în suferinţele sufleteşti ale păcatului. ÎPS Vladimir susţine că toţi creştinii trăiesc noua viaţă în Hristos şi cred că vor învia ca şi El. „Acestea sunt temeiurile pentru care în Ziua Învierii se cuvine “să ne luminăm cu prăznuirea” şi bucuria Învierii să ne transforme pe toţi în fraţi”, spune Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove.
Potrivit lui ÎPS Vladimir, credinţa că Hristos a Înviat şi că noi vom învia ne face să ne schimbăm atitudinea faţă de lume, transformă indiferenţa sau ura cu care îi privim pe semeni, în dragoste frăţească, pentru că Hristos a Înviat pentru fiecare dintre noi. „Şi această credinţă este puterea care va schimba lumea, dacă vom avea curajul să o răspândim. În această lume a dezbinării şi a războiului, creştinii pot aduce pacea prin privirea curată, prin fapta cea bună, prin îngăduinţa către toţi, căci pentru toţi a Înviat Hristos”, se mai spune în Pastorala Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, ÎPS Vladimir.
[„Învierea Domnului este binecuvântarea învierii noastre”]
Arhiereşti binecuvântări a adresat enoriaşilor în Pastorala sa Mitropolitul Basarabiei şi Erarh al Plaiurilor, ÎPS Petru. După ce a descris drumul cu efort şi cu dăruire de sine, în război cu potrivnicul mântuirii noastre, cu o luptă interioară cu noi înşine, parcurs în Postul Mare, ÎPS Petru spune acest urcuş a fost un imbold şi un izvor de putere dumnezeiască de a înainta spre Dumnezeu, spre Învierea lui Isus Hristos. Lumina Învierii a răsărit în trecut, luminează în prezent şi va lumina în vecii vecilor.
„În această binecuvântată zi a mântuirii, ne aflăm în fericita stare de a cânta cu toţii cântarea de biruinţă „Hristos a înviat din morţi”. Este ziua spre care am nădăjduit că vom ajunge cu mila lui Dumnezeu, zi în care efortul nostru în urcuşul spre Dumnezeu este încununat cu biruinţă. Este acea fericită clipă pentru care ne-am pregătit în mod intensiv timp de şapte săptămâni. Acum se bucură toţi – şi cei mici şi cei mari, şi cei slabi şi cei puternici la virtute, această bucurie este universală”, afirmă Mitropolitul Basarabiei, adăugând că Învierea Domnului este bucurie şi fericire pentru toţi oamenii care au făcut şi fac voia lui Dumnezeu, fiindu-le îndreptăţită speranţa de mântuire. Ziua Învierii este începutul unui nou urcuş, Învierea Domnului fiind binecuvântarea învierii noastre, spune ÎPS Petru.
Potrivit Mitropolitului Basarabiei, viaţa omului capătă sens prin răscumpărarea lui prin jertfa de pe cruce a Mântuitorului şi îmbogăţirea firii omului cu puterea învierii. „Moartea nu este ultima realitate. Omul, viaţa şi faptele lui îşi găsesc rostul adevărat în realitatea Învierii lui Hristos. Toată firea, personalitatea şi fapta omului sunt chemate la realitatea Învierii de apoi. Urcuşul spre întâlnirea cu Dumnezeu în împărăţia Sa este urcuşul Învierii”, se spune în Pastorala ÎPS Petru.
Mitropolitul Basarabiei spune că bucuria Sfintelor Paşti din anul acesta este îmbinată cu împlinirea a 15 ani de la reactivarea Sfintei Mitropolii a Basarabiei, hramul căreia este Învierea Domnului. „Având în faţă îndemnul Domnului „Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea”, cu ajutorul harului şi al milei divine am ajuns ca la împlinirea a 15 ani de la reactivare, Mitropoliei Basarabiei să i se reconfirme succesiunea spirituală, canonică şi istorică a Bisericii Ortodoxe din Basarabia din perioada interbelică, care a fost Biserica cu roadele cele mai bogate din acest ţinut românesc”, se mai spune în Pastorala Mitropolitul Basarabiei şi Erarh al Plaiurilor, ÎPS Petru.
[„Lumina lui Hristos străluceşte în ochii celui sărac”]
Tema principală a Mesajului de Paşti a Episcopului romano-catolic de Chişinău, PS Anton Coşa, adresat credincioşilor Diecezei sale, este milostenia faţă de cei mai trişti.
„Acum când păşim şi noi ca şi ucenicii alături de Isus, revendicându-l ca Lumina vieţii noastre, să fim atenţi şi să ne lăsăm cu adevărat pătrunşi de această lumină pentru a-i vedea strălucirea în cei de lângă noi. Şi dacă privim cu atenţie, vom vedea Lumina lui Hristos strălucind în ochii celui sărac şi abandonat, aşteptând să fie primit şi ajutat; vom vedea Lumina lui Hristos strecurându-se prin perdelele vechi de la ferestrele camerelor unde trăiesc atâţia bătrâni singuri şi uitaţi de toţi, inclusiv de copii lor, aşteptând cu disperare ca cineva sa le calce pragul şi să le ofere un cuvânt bun şi poate un mic ajutor; vom vedea Lumina lui Hristos zbătându-se în incertitudinea şi deruta atâtor tineri dezorientaţi de marasmul societăţii contemporane, care sunt în căutarea unui sens pentru viaţa lor şi a unor modele de viaţă pe care să le poată urma. Şi dacă continuăm să privim cu atenţie vom vedea Lumina lui Hristos strălucind în persoanele şi locurile unde ne aşteptăm cel mai puţin: în foamea şi durerea copiilor străzii bătuţi şi abuzaţi; în mânia şi frustrarea celor care suferă din cauza nedreptăţii şi a atâtor forme de discriminare; în ruşinea şi umilinţele victimelor traficului de fiinţe umane care aşteaptă cu disperare să-şi recapete demnitatea şi libertatea pierdută. Vom vedea Lumina lui Hristos şi în ochii celor apropiaţi, a membrilor familiei noastre, ai părinţilor, ai copiilor, ai prietenilor noştri care aşteaptă să recunoască în noi fiinţa cea nouă, pătrunsă de iubirea şi bunătatea Celui Înviat”, spune Episcopul.
Episcopul Bisericii romano-catolice din Chişinău cheamă credincioşii să îngăduie Luminii lui Hristos cel Înviat să dea la o parte cortina întunecată care a acoperit până acum ochii sufletului şi să transforme scânteia bunelor intenţii în flacăra faptelor bune, conştienţi fiind că ceea ce se face pentru cel mai mic, se face pentru Hristos.
„Hristos a înviat, este viu, iar lumina Învierii sale a înlăturat întunericul din inimile noastre, a vindecat neputinţele noastre şi ne-a descoperit demnitatea chemării noastre de creştini: aceea de a-l iubi pe Dumnezeu din toată inima, cu toată puterea sufletului şi a minţii noastre şi pe aproapele nostru ca pe noi înşine”, cheamă creştinii Episcopul romano-catolic de Chişinău, PS Anton Coşa.
În ziua Învierii, toţi creştinii devin martorii ieşirii lui Isus Hristos din întunericul mormântului la luminoasa lui Înviere. Şi la fel cum îngerii au fost cei dintâi care au vestit lumii naşterea Sa la Betleem, la fel şi acum îngerii sunt cei care proclamă pentru prima dată adevărul care va străbate timpul şi spaţiul: [„Nu este aici. A înviat!”.]