logo

De ce condițiile ajutorului macrofinanciar european au devenit un măr al discordiei? Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/de-ce-conditiile-ajutorului-macrofinanciar-european-au-devenit-un-mar-al-discord-8004_1073907.html

Moldova este pe cale de a pierde posibilitatea de a beneficia de un ajutor macrofinanciar al Uniunii Europene. Declarația aparține juristului Ștefan Gligor în cadrul dezbaterilor publice „De ce condițiile pentru suportul macrofinanciar european au devenit un măr al discordiei?”. El a remarcat că nu există disensiuni la majoritatea punctelor ale acordului între Republica Moldova și UE privind acordarea ajutorului. „Să zicem, UE înțelege că pentru a reforma Consiliul Superior al Magistraturii este necesară modificarea Constituției și nu ne cere imposibilul”, a accentuat expertul permanent al proiectului în cadrul dezbaterilor publice la IPN cu tema „De ce condițiile pentru suportul macrofinanciar european au devenit un măr al discordiei?”.

„Cu toate acestea, sunt momente, care pot deveni un obstacol. În special, poziția premierului și Guvernului în raport cu proiectul de lege referitor la organizațiile non-guvernamentale, - a detaliat Ștefan Gligor. – Dacă președintele și prim-ministrul nu vor abandona retorica agresivă, vor continua să atace acest proiect de lege din considerentul că vizează interesele unor organizații, inclusiv fundații de binefacere, care practică deschis activități politice, ne paște riscul să pierdem posibilitatea unui ajutor din partea UE. Președintele și premierul ar trebui să se clarifice: ei reprezintă interesele țării sau propriile interese”.

Conform lui Ștefan Gligor, în prezent mai sunt premise pentru obținerea ajutorului macrofinanciar al UE. „Copreședintele Comitetului de asociere informa că intenționează să solicite prelungirea termenului de conformare condițiilor de către partea moldovenească, solicitarea a fost expediată, dar răspuns deocamdată nu s-a dat”, a remarcat expertul.

Jurnalistul și comentatorul politic Ilia Chiseliov este de altă părere. El este sigur că UE va prelungi acest termen. „Așa îi convine Uniunii Europene. Ea vrea ca Moldova să adopte legea cu privire la ONG-uri și de aceea va accepta să prelungească termenul de conformare condițiilor și va defalca banii”, a opinat Chiseliov.

„Făcându-mi închipuire din declarațiile prim-ministrului și președintelui, condiția legată de legea cu ONG-urile, puțin probabil că va fi îndeplinită. Premierul s-a pronunțat împotrivă, iar președintele a spus că nu va promulga această lege, chiar dacă ea va fi aprobată de parlament, cu consimțământul PDM, în dezacord cu înțelegerea de coaliție cu socialiștii. Aceasta va destrăma coaliția și totul va finaliza cu alegeri anticipate”, consideră jurnalistul.

El nu exclude că relațiile Moldovei cu UE se vor răci și, posibil, va fi luată chiar o mică pauză, dar nu se va ajunge la o ruptură definitivă. „Va depinde mult de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate, de rezultatele obținute de partidele politice și de cum va arăta noul parlament”,- a remarcat Ilia Chiseliov. 

Alt participant la dezbateri, directorul Oral History Institute Moldova Alexei Tulbure, crede că Moldova va primi, totuși, un ajutor macrofinanciar din partea UE, dar acesta „va fi acordat nu guvernului Chicu, ci executivului care va fi constituit după alegerile parlamentare anticipate”.

„Actuala tendință de dezvoltare a evenimentelor nu este bună, prezintă pericol de izolare, iar izolarea, oricare ar fi, dăunează”, a remarcat expertul. „Șeful statului nostru, este un politician, practic, izolat. Dacă și guvernul se va învrednici de acest statut în anumite regiuni ale lumii, aceasta nu va conduce la ceva bun. Și vorba nu e numai despre prestigiu sau de cum e perceput statul. E o chestie de lucruri chiar foarte concrete, inclusiv de bani. Dacă nu vor fi bani din UE, nu vor fi nici din alte programe”, a opinat Alexei Tulbure. 

Dezbaterile publice „De ce condițiile pentru suportul macrofinanciar european au devenit un măr al discordiei?” au loc în cadrul ciclului „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”, realizat de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.