logo

De ce a fost dată uitării inițiativa legislativă a lui Plahotniuc? VIDEO


https://www.ipn.md/ro/de-ce-a-fost-data-uitarii-initiativa-legislativa-a-lui-7978_1026587.html

Cea mai importantă inițiativă legislativă a lui Vlad Plahotniuc așa și nu a devenit lege, amintește proiectul sic! într-un articol intitulat „Dispărută în circumscripții neelucidate”.

Inițiativa, anunțată în februarie 2012, viza schimbarea sistemului electoral prin alegerea a 50 de deputați în circumscripții uninominale. „Legiuitorii (trebuie) să nu se mai ascundă îndărătul listelor de partid”, îşi motivase pe atunci iniţiativa deputatul Plahotniuc.

„Inițiativa a eșuat, iar ideea a strălucit prin absență în toate cele 4 programe de guvernare ale alianțelor din următorii 4 ani. Asta chiar dacă autorul inițiativei a avut un cuvînt greu de spus în formarea tuturor celor patru alianțe”, se spune în articol.

Articolul explică pe scurt ce înseamnă conceptul de circumscripții uninominale, care ar fi fost unele din avantajele acestui sistem electoral, dar și potențialele motive care au dus la eșecul inițiativei. sic! remarcă şi faptul că nu s-a mai revenit la idee, chiar dacă în 2013 Plahotniuc a promis să o facă „mai devreme sau mai târziu”.

Articolul este acompaniat de un clip, care sintetizează conţinutul acestuia.



Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md.

sic! este un proiect al agenţiei IPN, implementat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Scopul proiectului sic! e să identifice în declaraţiile publice de impact minciunile, inexactităţile şi manipulările, să informeze într-un mod simplu şi accesibil cetăţenii despre acestea. În mod ideal, efortul proiectului va încuraja cetăţenii să aleagă surse credibile de ştiri, iar formatorii de opinie să se abţină de la manipulări.