David Merkel: „SUA nu cred că Moldova se îndepărtează de partenerii occidentali în încercarea de a rezolva problema transnistreană în negocieri directe cu Rusia”
https://www.ipn.md/ro/david-merkel-sua-nu-cred-ca-moldova-se-indeparteaza-de-7965_971265.html
„Statele Unite ale Americii nu cred că R. Moldova se îndepărtează de partenerii occidentali în încercarea de a rezolva problema transnistreană în negocieri directe cu Rusia”, a declarat pentru Radio Europa Liberă, reprezentanţa de la Chişinău, David Merkel, adjunct al sub-secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia în Departamentul de stat american. David Merkel se ocupă de Rusia, Ucraina, Moldova şi Belarus şi de problemele de neproliferare în regiune, precizează Info-Prim Neo.
În context, oficialul american a spus că „am avut discuţii foarte bune cu preşedintele Voronin, cu ministrul de externe, toată lumea este convinsă de utilitatea formatului 5+2, cadru care poate oferi o şansă reala pentru găsirea unei soluţii stabile. Rusia participa în formatul 5+2, joacă un rol important şi am vrea să joace şi un rol constructiv în găsirea unei soluţii finale”.
Întrebat ce crede despre asigurările date de către preşedintele rus Dmitri Medvedev preşedintelui Vladimir Voronin privind posibilităţile de rezolvare a conflictului cu sprijinul Rusiei, David Merkel a spus că SUA acordă o importanţă deosebită rezolvării conflictului transnistrean, în calitate de membru al formatului de negocieri 5+2. „Credem că în formatul 5+2 ar trebui să se negocieze acum statutul {(regiunii separatiste - n.r.)}. Discuţiile întrerupte demult ar trebui reluate, ar trebui să ne aşezăm la masă cu un document prin care să rezolvăm problema statutului”.
În contextul recunoaşterii de către Rusia a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud, David Merkel a reiterat că „SUA şi Uniunea Europeană acordă o importanţă deosebită respectării integrităţii teritoriale a Georgiei”.
La întrebarea privind poziţia Ucrainei, pe fundalul crizei georgiene, demnitarul american a declarat: “evident, Ucraina este importantă pentru Statele Unite şi Uniunea Europeana. Salutam faptul că UE va avea pe 9 septembrie o reuniune la nivel înalt cu Ucraina. Noi ne vom întâlni cu oficialităţi ucrainene în cadrul grupului nostru bilateral. Este un moment în care este important pentru conducerea ucraineană să acţioneze constructiv, la unison, iar pentru SUA şi UE să dea un semnal clar că Ucraina are un viitor în structurile euroatlantice”.
Pe acelaşi fundal al crizei georgiene, David Merkel s-a referit şi la strategia americană în zona Mării Negre. “Marea Neagră este o regiune foarte importantă pentru Statele Unite”. Aceasta, alături de Marea Caspică “pot deveni o prăpastie sau o punte între Europa şi valorile europene, pe de o parte, şi Asia Centrală şi Orientul Mijlociu extins, pe de altă parte. Marea Neagră a fost şi rămâne o prioritate, iar Statele Unite continuă să colaboreze cu statele riverane şi alte state din regiune”.
În particular, SUA acordă un rol important în această strategie României şi Bulgarei, ca state NATO şi gazde pentru baze militare americane. „Ambele joacă deja un rol important într-o serie de domenii cum ar fi comerţul sau turismul în regiune, dar şi în combaterea unor ameninţări comune, cum ar fi traficul ilegal în zona Marii Negre. Aşa că sunt foarte multe domenii în care România, Bulgaria şi Turcia pot încuraja cooperarea între statele riverane”.
In zona Mării Negre exista trei state NATO, astfel încât SUA şi Alianţa Nord Atlantică sunt interesate în promovarea stabilităţii în regiune. „Pentru Statele Unite lucrul cel mai important este să încurajeze cooperarea între tarile din regiune în vederea rezolvării problemelor de interes comun. Statele Unite si NATO au interese în regiunea Mării Negre. În cazul Ukrainei, şi ea stat riveran, Statele Unite sprijină ferm acordarea Planului de acţiune în vederea aderării la NATO {( Membership Action Plan )}, în decembrie.
În acelaşi context, SUA „sprijină categoric şi aspiraţiile Georgiei de integrare în NATO. Când vine vorba de Planul de acţiune, poziţia Statelor Unite este clară, este neschimbată, dar este important să subliniem că acesta este un proces care nu este echivalent cu intrarea în NATO şi credem ca acest proces ar trebui început în decembrie”, a spus adjunctul sub-secretarului de stat al SUA.