logo

Datele revizuite ale populației arată politicile care trebuie implementate, opinie


https://www.ipn.md/ro/datele-revizuite-ale-populatiei-arata-politicile-care-trebuie-implementate-7967_1066854.html

Revizuirea numărului populației din Republica Moldova, care arată că în țară, la începutul anului 2019, trăiau 2 681 735 de persoane cu reședință obișnuită, trebuie să determine politicile care trebuie implementate în acest sens. Declarația aparține analistului de programe din cadrul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, Eduard Mihalaș, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public Moldova 1, transmite IPN.

„Datele revizuite ale populației arată care este, de fapt, situația demografică din țară și care ar trebui să fie politicile în acest sens. De exemplu, conform noilor date, avem una din cele mai înalte rate ale fertilității din Europa, avem o populație mai îmbătrânită sau că tinerii, în mare parte, emigrează, tocmai aceste date ne ajută să decidem ce tip de politici sunt necesare și cum putem să le implementăm”, a afirmat Eduard Mihalaș.

Directorul Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, spune că până acum nu au existat instrumente de măsurare a fenomenelor demografice din Republica Moldova. Potrivit lui, noua metodologie de măsurare a populației a fost elaborată cu ajutorul unui expert străin. Este vorba despre o nouă definiție, „reședință obișnuită”, care numără persoanele care se află într-o localitate, fie în țară, fie peste hotare, pe parcursul a ultimelor 12 luni. „Noi am procesat absolut toate datele cu privire la traversările frontierei. Este un volum enorm de circa 165 de milioane de traversări în ultimii cinci ani. (...) Prelucrând acest volum masiv de informații, am reușit să depistăm migrația care corespunde acestei noi definiții de „reședință obișnuită”, spune Vitalie Valcov.

Directorul Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gagauz, susține că fenomenul migrației ca problemă este cunoscut pentru Republicii Moldova, iar de la începutul anilor 2000, atunci când acest fenomen s-a intensificat, nu au existat instrumente de înregistrare a fluxurilor migraționale. „Noi toți știam că migrația există, că nivelul migrației este foarte intensiv, avem rude, cunoscuți care deja de o perioadă lungă de timp se află peste hotare. Acum deja avem această informație despre numărul populației care locuiesc în Republica Moldova cu reședință obișnuită”, spune Olga Gagauz. Potrivit ei, fluctuațiile de migrație depind atât de situația economică din Republica Moldova, cât și a țărilor-gazdă, acolo unde pleacă cetățenii, dar și de politica migrațională a acestora.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova trăiau 2 681 735 de persoane cu reședință obișnuită. 52,4% erau femei și 47,6% – bărbați. Cifrele au fost oferite de Biroul Național de Statistică în cadrul unei prezentări publice a numărului revizuit al populației Republicii Moldova. Revizuirea numărului populației a fost realizată în comun cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Biroul de Cooperare al Elveţiei.