Datele despre persoanele care au colaborat cu organele de informaţii vor fi secretizate pentru un termen nelimitat
https://www.ipn.md/ro/datele-despre-persoanele-care-au-colaborat-cu-organele-de-informatii-7967_972781.html
Datele despre persoanele care colaborează sau au colaborat confidenţial cu organele de informaţii vor fi secretizate pentru un termen nelimitat, după ce Parlamentul a adoptat joi, 27 noiembrie, Legea cu privire la secretul de stat, transmite Info-Prim Neo.
În proiectul legii aprobat în lectură finală, termenul de secretizare de până la 75 de ani, prevăzut pentru informaţii de acest gen, a fost înlocuit cu termenul nelimitat de secretizare, la propunerea deputatului comunist Vadim Mişin.
Noua Lege cu privire la secretul de stat va înlocui Legea cu privire la secretul de stat din 1994. Actualele grade de secretizare – de importanţă deosebită, strict secret, secret – urmează a fi substituite cu alte patru grade de secretizare: strict secret, secret, confidenţial, restricţionat.
Pentru informaţiile cu menţiunea „strict secret” se stabileşte un termen de secretizare de până la 25 de ani, pentru informaţii cu gradul de secretizare „secret” – până la 15 ani, „confidenţial” – până la 10 ani, pentru informaţii cu gradul de secretizare „restricţionat” - de până la 5 ani.
Anterior, organizaţii neguvernamentale au reclamat că lista informaţiilor clasificate ca şi secret de stat este mai largă decât ar trebui în condiţiile unui stat democrat şi au propus reexaminarea proiectului de lege, includerea în componentele sistemului naţional de protecţie a unei clasificări echilibrate a informaţiilor cu privire la secretul de stat, limitarea duratei de secretizare a informaţiilor. „Article 19” - Campania globală pentru libertatea de exprimare, cu sediul la Londra, a declarat că proiectul de lege conţine mai multe deficienţe care reprezintă un pericol substanţial pentru dreptul la libertatea de exprimare şi accesul la informaţie.