Comemorarea victimelor Holocaustului reprezintă nu doar un moment dat în istorie, ci este o valoare general umană care trebuie dezvoltată și transmisă de la o generație la alta. În fiecare an instituțiile educaționale din Republica Moldova sunt încurajate să desfășoare diferite activități care au la bază educarea toleranței și combaterea stereotipurilor.
„Este foarte important ca elevii la ziua de astăzi, copiii, începând din familie, grădiniță, școală, să înțeleagă valoarea respectului pentru diversitatea culturală, etnică, religioasă. Vorbim despre niște valori general umane pe care este foarte important să le dezvoltăm cu cât mai devreme putem, cu atât mai bine”, a menționat Daniela Munca-Aftenev, președintele organizației non-guvernamentale „Academia de Inovare și Schimbare prin Educație” (AISE), în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Ea a spus că în Săptămâna Memoriei care se desfășoară în perioada 23-31 ianuarie a fost planificată o serie de activități în toate instituțiile din Chișinău. Vor fi organizate mitinguri, mese rotunde, conferințe, seminare și alte activități de informare și sensibilizare asupra acestui fenomen. Pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării cadrele didactice vor putea găsi curriculumul la disciplina opțională „Holocaust: istorie și lecții de viață” care poate servi drept un punct de plecare pentru a desfășura diferite activități.
La fel, există foarte multe cărți de ficțiune și non-ficțiune care pot fi discutate la orele de limba și literatura română. „Ne dorim să educăm o generație care înțelege valoarea diversității culturale, etnice, religioase. De asemenea, ne dorim să sensibilizăm elevii față de prejudecăți, nedreptate, să promovăm toleranța și combaterea rasismului, a antisemitismului și a altor forme de intoleranță și violență”, a spus Daniela Munca-Aftenev.
Directorul Comunității Evreiești în Moldova, Aliona Grossu, a menționat că activitățile organizate în cadrul Săptămânii Memoriei aduc mai mult decât doar o amintire, ele participă la formarea generației, la promovarea culturii, respectului reciproc, a cooperării între diferite etnii și grupuri confesionale.
Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în Republica Moldova, a spus că ziua de 27 ianuarie este o amintire tragică la ce pot duce prejudecățile, stereotipurile față de grupuri minoritare, la ce orori poate ajunge umanitatea atunci când ură persistă în societate și nu este oprită. Holocaustul reprezintă cel mai mare genocid care s-a produs până acum pe fața pământului. Și pentru ca acesta să nu se repete, oamenii trebuie să-și aducă aminte de acea pagina tragică a istoriei și să prevină evenimente care pot genera asemenea consecințe. „Noi ca țara ne-am asumat obligații să combatem discursul de ură, discriminarea, stereotipurile față de minoritățile etnice, lingvistice, față de grupurile vulnerabile”, a afirmat Ian Feldman.
Vineri, 27 ianuarie, la ora 13.00, va fi organizat un miting-requiem dedicat comemorării victimelor Holocaustului. Evenimentul se va desfășura la Memorialul „Victimelor Fascismului”. Ziua de 27 ianuarie este Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.