Planul de creștere economică pentru Moldova, de 1,8 miliarde de euro pentru trei ani, anunțat de președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyn, în octombrie 2024 la Chișinău, este unicul și primul cel mai mare pachet de asistență pe care Moldova l-a primit de la oricine vreodată, de la orice partener și de la UE. Prioritatea Moldovei este acum organizarea în așa mod încât să poată absorbi acești bani. Declarații în acest sens au fost făcute de Daniela Morari, șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, transmite IPN.
Potrivit Danielei Morari, menirea planului este de a ajuta la creșterea economiei, a anumitor sectoare afectate de războiul din Ucraina și care au nevoie de susținere pentru a crește. Morari crede că imediat cum vor veni primele debursări, vor fi mai multe proiecte în implementare, care vor face diferența reală pentru cetățeni, în diferite sectoare.
Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE este de părere că este prioritar de organizat, pentru a putea absorbi acești bani. În continuare se va lucra pentru a valorifica și celelalte instrumente. Un obiectiv va fi participarea la discuțiile pentru următorul buget al UE, pentru avea o imagine în ce context va fi integrată Moldova cu necesitățile ei, într-un buget comun.
Adițional Planului de creștere, potrivit Danielei Morari, Moldova participă la programe europene care ajută întreprinderile mici și mijlocii, pentru a face față competitivității din piața unică europeană. Aici întreprinderile mici și autoritățile statului trebuie să aplice la proiecte.
Șefa Misiunii Moldovei pe lângă UE sugerează că este important să fie pregătite proiecte mature, pentru a absorbi fondurile europene, ceea ce presupune realizarea unor studii de fezabilitate și a unor planuri bine fundamentate. „Toți pașii sunt necesari și trebuie îndepliniți, pentru a asigura implementarea eficientă a proiectelor, iar când resursele vor fi alocate, implementarea va putea începe rapid”, declară Daniela Morari.