logo

Danemarca va susţine Republica Moldova în dezvoltarea economiei verzi


https://www.ipn.md/ro/danemarca-va-sustine-republica-moldova-in-dezvoltarea-economiei-verzi-7966_1011965.html

În ultimii 20 de ani, în Republica Moldova s-a vorbit foarte mult despre dezvoltarea durabilă, dar s-au făcut prea puţine lucruri concrete pentru a realiza acest obiectiv. La conferinţa „Dezvoltarea Durabilă Verde în Republica Moldova”, organizată de către Guvern, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi executivul Danemarcei, premierul Iurie Leancă a menţionat că este un mit faptul că doar statele bogate îşi pot permite o dezvoltare durabilă prin intermediul economiei verzi. Premierul a adăugat că acest obiectiv nu ţine de culoarea politică şi poate fi atins şi de Republica Moldova.

„Conceptul de economie verde, pus în aplicare în tot mai multe sate şi oraşe de pe glob, este vehiculul ce asigură compromisul necesar între obiectivele ecologice şi cele economice. Raportul „Spre o economie verde: calea spre o dezvoltare durabilă şi eradicarea sărăciei”, realizat în 2011 de Programul ONU pentru Mediu, demonstrează că „înverzirea” economiei nu reduce nivelul de bunăstare şi nici nu compromite procesul de creare a locurilor de muncă”, a declarat Iurie Leancă.

Prezent la eveniment, ministrul afacerilor externe al Danemarcei, Martin Lidegaard, a menţionat că autorităţile din Danemarca vor susţine Republica Moldova în dezvoltarea economiei verzi. Oficialul danez a precizat că dezvoltarea economiei verzi este o necesitate în contextul în care în următorii 20 de ani volumul economiei globale se va dubla şi, evident, o parte din această creştere va avea loc în Moldova. Martin Lidegaard a făcut apel către Guvernul Republicii Moldova să creeze un cadru legislativ favorabil pentru sectorul privat, care va aduce investiţii străine în dezvoltarea durabilă a republicii.

În cadrul evenimentului, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, şi ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, au semnat o declaraţie comună de intenţii, în care s-au angajat să coordoneze eforturile instituţiilor pe care le conduc pentru a asigura dezvoltarea durabilă şi prietenoasă mediului.