logo

Dan Perciun: Sărăcia generează riscuri semnificative pentru stabilitatea politică în Moldova


https://www.ipn.md/ro/dan-perciun-saracia-genereaza-riscuri-semnificative-pentru-stabilitatea-politica-8004_1096679.html

Sărăcia generează riscuri politice semnificative pentru stabilitatea politică în Republica Moldova, pentru parcursul proeuropean al ei, fiind exploatată cu dibăcie de acele forțe care își doresc destabilizarea situației în Republica Moldova. De această părere este Dan Perciun, președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputat al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice cu tema „Sărăcia din Moldova: pericole sociale, politice și geopolitice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Dan Perciun, creșterea sărăciei generează riscuri politice de diversă natură, inclusiv revolte sociale, cu includerea în aceste mișcări sociale a populației tinere. „Dincolo de asta, sărăcia duce la o creștere a partidelor radicale populiste de dreapta sau de stânga, duce la o simplificare a sloganelor politice, la o deschidere a populației spre promisiuni vădit irealiste, la scăderea culturii politice, a dezbaterilor politice, a radicalizării discursului politic, creează riscuri majore pentru stabilitatea politică într-o țară sau alta”, a spus parlamentarul.

Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate afirmă că, în contextul Republicii Moldova, creșterea sărăciei prezintă și un risc pentru integrarea europeană a țării, or „provocările sociale prin care trece Moldova sunt exploatate de către anumite forțe politice într-o manieră foarte cinicăˮ. „În ideea protejării intereselor proprii, din frica de a ajunge la pușcărie, din dorința de a-și proteja interesele financiare, anumiți actori politici, folosind bani de peste hotare, din Rusia, încearcă să destabilizeze situația politică în Republica Moldova, să compromită parcursul nostru european și găsesc o anumită susținere în rândul populației foarte sărace pentru care orizontul zilei de mâine este unul foarte scurt și care alege într-o manieră destul de rațională din perspectiva acestei categorii de populației un 400 de lei azi versus o perspectivă de dezvoltare pe termen mediu a Republicii Moldovaˮ, a spus deputatul.

„Combaterea sărăciei a fost și este prioritatea noastră din prima zi de guvernare. Pentru ca să înțelegem exact ce măsuri sunt necesare, trebuie să avem un profil al săracilor în Republica Moldova. Sunt două categorii mari care sunt foarte vulnerabile. Este vorba de pensionari și de familiile cu mulți copii. Abordarea noastră din start a țintit aceste două categorii. Dacă vorbim de pensionari, atunci majorarea pensiei minime a avut loc în octombrie 2021, a fost o măsură dramatică cu un cost anual de circa 2 miliarde de lei care adus la creșterea cu până la 68% a veniturilor la aproape 200 de mii de pensionari, adițional beneficiari de alocații pentru pensiile de dizabilitate și alte plăți care sunt corelate cu pensia minimă. Asta rămâne a fi instrumentul de bază pentru a veni în suportul pensionarilor cu pensii foarte mici. Dacă în 2021 pensia minimă era 1188 de lei, atunci în 2023 a depășit 2600 de leiˮ, a menționat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Dan Perciun a adăugat că pentru familiile cu mulți copii a fost majorat semnificativ ajutorul social și din octombrie anului 2022 a fost introdusă o plată adițională de 1000 de lei pentru toate familiile care au copii până la doi ani. „Trebuie să ținem cont că este necesar un echilibru între măsurile de protecție socială și investiții, or, bunăstarea noastră de mâine depinde în mod direct de resursele care le investim în economieˮ, a precizat el.

Dezbaterea publică „Sărăcia din Moldova: pericole sociale, politice și geopolitice”, ediția a 282-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” este desfășurată de către Agenția de presă IPN. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.