logo

Dan Perciun despre școlile închise: copiii au șansa unei educații de calitate


https://www.ipn.md/ro/dan-perciun-despre-scolile-inchise-copiii-au-sansa-unei-7967_1106624.html

10 instituții de învățământ din Republica Moldova nu vor mai activa de la 1 septembrie, iar alte 13 instituții vor fi reorganizate. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, spune că decizia aparține autorităților raionale, iar sarcina Guvernului este de a pune la dispoziție autobuze pentru transportul elevilor la școlile din apropiere, notează IPN.

Din cele 10 instituții de învățământ din Republica Moldova care nu vor mai activa de la 1 septembrie, 5 sunt din raionul Sângerei. Ministrul Educației și Cercetării spune că este vorba de instituții care aveau un număr redus de elevi. Potrivit lui Dan Perciun, toți elevii din școlile închise vor fi transportați cu autobuzele, puse la dispoziție de Guvern, la instituțiile din localitățile din preajmă.

„Asta înseamnă că elevii din aceste instituții vor avea ocazia să meargă la instituții de învățământ în care să poată, pe bune, învăța o limbă străină, unde vor beneficia de activități extracurriculare, vor avea suficienți profesori ca să poată face față cu bine examenului de clasa 9-a sau 12-a, ceea ce înseamnă șanse mai bune la o educație de calitate. O parte din aceste instituții de învățământ aveau un număr extrem de mic de copii. În raionul Sângerei vorbim de școli cu un număr de la 19 la 45 de copii. Opțiunea de alternativă e la o distanță de 2 km și respectiv, 18 km. Unii dintre acești copii vor merge la un liceu extraordinar din Sângerei, liceul Olimp. Din partea ministerului vom asigura autobuze pentru acești copii”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

De la 1 septembrie, alte 13 instituții de învățământ vor fi reorganizate. Ministrul Educației și Cercetării salută decizia autorităților raionale care au ales această formulă de studii. Potrivit lui Dan Perciun, comasarea instituțiilor înseamnă doar administrație comună, fără ca elevii să se deplaseze dintr-o școală în alta.

„Fuzionările se produc în raionul Briceni. Este un raion guvernat acum de socialiști, care și-au asumat această decizie de a crea filiale. Filială înseamnă că școala foarte mică dintr-o localitate, va trece în subordinea unei școli mai mari din raion, urmând să-și păstreze sediul fizic. Adică, copiii nu vor pleca nicăieri, dar va exista o administrație comună. Este o decizie interesantă, justificată, mai avem asemenea practici. Este o decizie asumată de socialiști la Briceni. Asta vorbește despre faptul că la nivel local, acolo unde lucrurile se văd cel mai bine și se politizează cel mai puțin, interesul copiilor este pus pe primul plan”, a explicat ministrul Educației și Cercetării.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, din cele 13 instituții de învățământ care sunt reorganizate, 10 sunt instituții din raionul Briceni, restul sunt din Ialoveni și Căușeni.