logo

Dafina Gercheva: Moldova e pe calea atingerii Obiectivelor Globale


https://www.ipn.md/ro/dafina-gercheva-moldova-e-pe-calea-atingerii-obiectivelor-globale-7967_1022744.html

Liderii mondiali tocmai au adoptat noile Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), cunoscute ca şi Obiective Globale. Acestea reprezintă o viziune comună privind crearea unui parcurs durabil pentru oameni şi planetă până în 2030. În Moldova, accentul este pus pe reducerea sărăciei, accesul la educaţie şi abilitarea femeilor, domenii în care persistă numeroase provocări, spune Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU/reprezentantă rezidentă PNUD, într-un material de opinie citat de IPN.

Situaţia regională, la fel ca şi multe alte provocări cu care se confruntă ţara, necesită noi abordări ingenioase din partea locuitorilor Moldovei şi agenţiilor de dezvoltare, care au scopul de a acorda ajutor ţării. „Pe parcursul activităţii mele în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), am învăţat că stabilirea obiectivelor şi ţintelor funcţionează. Un precedent a fost stabilit, de exemplu, de către proiectul PNUD-UE privind biomasa. În prezent, Moldova este aproape totalmente dependentă de sursele externe de energie. Către 2020 este planificată generarea a o cincime din necesarul de energie din surse regenerabile locale şi reducerea generală a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 25%. Datorită parteneriatului cu PNUD-UE, am demonstrat potenţialul biomasei, începând cu instalarea sistemelor de încălzire pe biomasă în 144 de instituţii şi în mai mult de 600 de gospodării private, aceasta incluzând peste 90 de mii de persoane pe întreg teritoriul ţării”, se menţionează în material.

Dafina Gercheva a subliniat că obiectivele de dezvoltare durabilă au fost deja aplicate în reducerea sărăciei, sporirea accesului la sursele îmbunătăţite de apă potabilă, îmbunătăţirea nivelului de viaţă a persoanelor ce locuiesc în condiţii mizerabile şi obţinerea egalităţii de gen în cadrul învăţământului primar. Moldova este un bun exemplu în acest sens, întrucât a reuşit să reducă semnificativ rata sărăciei absolute şi extreme. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, probabilitatea mortalităţii infantile de până la cinci ani a fost redusă practic în jumătate. Global, rata mortalităţii materne a scăzut aproape în jumătate.

Cu toate acestea, în pofida progresului realizat, fenomenul sărăciei nu a fost eradicat în totalitate. Iată de ce aceste 17 Obiective noi vor continua această călătorie spre progres pentru fiecare ce intenţionează să promoveze axarea umanităţii asupra eliminării sărăciei, foametei şi a problemelor majore de sănătate.

Dafina Gercheva spune că PNUD este gata să ajute Republica Moldova în elaborarea planurilor de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Că va coopera îndeaproape cu Guvernul, cu sectorul privat, cu societatea civilă şi cu alţi parteneri din ţară, la realizarea eforturilor în scopul obţinerii rezultatelor durabile pentru oameni şi planetă.