logo

Dacian Cioloş: România rămâne fidelă sprijinului Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/dacian-ciolos-romania-ramane-fidela-sprijinului-republicii-moldova-7965_1029242.html

România rămâne fidelă sprijinului Republicii Moldova, în primul rând pentru a  consolida democraţia şi pentru a susţine parcursul european al ţării, care decide să împărtăşească aceste valori europene. Declaraţia aparţine premierului român, Dacian Cioloş, care se află într-o vizită oficială la Chişinău, transmite IPN.

„Obiectivul nostru pentru această perioadă este să susţinem reformele de care Republica Moldova are nevoie pentru a asigura prosperitate şi dezvoltare. Să susţinem aceste reforme şi să vedem că lucrurile progresează. Din acest punct de vedere, considerăm că este foarte importantă stabilitatea în perioada imediat următoare”, a declarat premierul român, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dacian Cioloş a menţionat că România îşi doreşte să fie şi în continuare principalul avocat al orientării europene a Republicii Moldova. „În acest sens, continuăm să fim un partener activ în acest grup de acţiune europeană a Republicii Moldova, în care să mobilizăm şi alte capitale europene să menţină proiectul – apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană – să-l menţină pe agenda europeană. Sigur aceasta va depinde şi de modul în care cetăţenii Republicii Moldova vor decide să abordeze lucrurile”, a notat oficialul român.

Premierul Pavel Filip a declarat că România este cel mai consecvent susţinător care contribuie la aspiraţia Republicii Moldova de a se transforma într-un stat european şi democratic, iar în acest sens o dovadă este parteneriatul strategic pentru integrare europeană. „L-am asigurat pe premierul Cioloş că Moldova rămâne ferm angajată pe calea integrării europene, ceea ce înseamnă realizarea consecventă a reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a spus premierul. Pavel Filip a mai spus că expertiza şi experienţa valoroasă oferită de către România vine să faciliteze esenţial, în momente de maximă importanţă, avansarea agendei europene.

Programul premierului român la Chişinău mai include întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi cu şeful statului Nicolae Timofti. Spre sfârşitul zilei, Dacian Cioloş şi Pavel Filip vor vizita grădiniţa din satul Selemet, raionul Cimişlia, renovată în cadrul programului de asistenţă a României pentru modernizarea domeniului educaţional din Republica Moldova.