logo

Dacă PSRM va coaliza cu PDM, formațiunea va fi „înghițită” de democrați, opinie


https://www.ipn.md/ro/daca-psrm-va-coaliza-cu-pdm-formatiunea-va-fi-inghitita-7978_1047420.html

Dacă va fi formată o coaliție între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, PSRM va fi „înghițit” așa cum s-a întâmplat anterior cu Partidul Liberal Democrat sau Partidul Liberal. Totodată, în acest caz, socialiștii ar urma să joacă un rol într-un scenariu care se scrie de câțiva ani. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, transmite IPN.

În opinia lui, situația politică ce s-a creat actualmente în Republica Moldova este un scenariu scris din timp și Partidul Socialiștilor a fost pregătit pentru rolul pe care urmează să-l joace în acest scenariu. „Ceea ce vedem acum, este scenariul care a fost scris în 2015, 2016 și pentru care a fost schimbat sistemul electoral, în 2017, 2018”, a declarat Vlad Kulminski la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8. Potrivit lui, PSRM va juca acest rol și îi rămâne doar să convingă Moscova că acest lucru este convenabil.

Totodată, Vlad Kulminski este de părere că sarcina PDM în aceste alegeri a fost de a-și menține puterea și de a obține legitimitatea pe care nu a avut-o în mandatul precedent.

Analistul politic Vitalii Andrievschi susține că Igor Dodon, liderul neoficial al socialiștilor, se va consulta cu partenerii ruși referitor la o eventuală coaliție dintre PSRM și PDM. De asemenea, comentatorul spune că socialiștii le-ar putea explica alegătorilor această coaliție prin faptul că vor ajunge la putere și „vor face ordine” în instituțiile statului.

Comentatorul este de părere că dacă va fi formată o asemenea coaliție, Partidul Democrat ar putea propune un statut pentru regiunea transnistreană și peste o perioadă – un referendum în stânga Nistrului și dacă regiunea va susține acest statut, democrații îl vor propune partenerilor externi.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, în Parlamentul Republicii Moldova au acces patru formațiuni politice și trei candidați independenți. Astfel, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM DA PAS – 26, Partidul „Șor” – 7, iar trei fotolii în legislativ le-au revenit candidaților independenți. În spațiul public se vorbește despre mai multe scenarii de constituire a coaliției de guvernare.