Dacă parlamentul nu va accepta nicio variantă de modificare a art. 78, va fi organizat un referendum
https://www.ipn.md/ro/daca-parlamentul-nu-va-accepta-nicio-varianta-de-modificare-a-7965_981802.html
Dacă niciun proiect de modificare A art. 78 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede modalitatea alegerii şefului statului, nu va întruni numărul necesar de voturi, 2/3, în parlament, ar putea fi organizat un referendum. În cadrul referendumului cetăţenii îşi vor exprima punctul de vedere cum e mai bine să fie ales preşedintele – direct de către popor sau în parlament, transmite Info-Prim Neo.
Despre posibilitatea organizării unui referendum a vorbit deputatul democrat Aurel Băieşu, membru al Comisiei pentru modificarea Constituţiei, la o masă rotundă, organizată de Ambasada Ucrainei la Chişinău, la finele săptămânii trecute.
AIE (Alianţa pentru Integrarea Europeană), PCRM (Partidul Comuniştilor) şi grupul de deputaţi independenţi ai partidului „Moldova Unită”, în frunte cu Vladimir Ţurcan, au elaborat trei proiecte legislative diferite de modificare a art. 78. Autorii au spus că după înregistrarea proiectelor la Curtea Constituţională, acestea vor fi examinate într-o perioadă nu mai mare de 6 luni. În caz că sunt acceptate toate proiectele, parlamentul va trebui să decidă în favoarea unuia cu votul a 2/3 din deputaţi.
Proiectul de lege, propus de membri grupului partidului „Moldova Unită”, propune desfăşurarea a trei scrutine electorale pentru alegerea preşedintelui ţării – în primele două încercări preşedintele să fie ales cu votul a 61 de deputaţi, normă existentă şi în prezent, iar dacă se va ajunge la alegeri repetate, preşedintele urmează să fie ales cu majoritatea simplă, adică cu votul a 52 de deputaţi.
Alegerea preşedintelui ţării în trei tururi a fost propusă şi de către PCRM, cu o anumită diferenţă de cifre. Documentul pe care PCRM l-a remis Curţii Constituţionale prevede modificarea a patru aliniate din art.78. Iniţiativa legislativă prevede ca scrutinul să fie desfăşurat cu cel puţin doi candidaţi înregistraţi în cursă, iar deputaţii să poată vota în cadrul a trei tururi. În primul tur, candidatul urmează să acumuleze 61 de voturi pentru a fi ales. În cazul celui de-al doilea tur, acesta va trebui să acumueze 57 de voturi pentru a deveni şef de stat, iar dacă preşedintele nu este ales nici după turul doi, atunci va fi considerat ales la a treia încercare, cu 52 de voturi.
AIE pledează pentru alegerea directă a preşedintelui de către popor. Aurel Băieşu a menţionat că propunerea AIE este, de fapt, proiectul PDM, acceptat de formaţiunile constituante ale AIE după consultări.
Potrivit deputatului, sondajele arată că cetăţenii vor să aleagă direct preşedintele ţării şi că această modalitate este una caracteristică societăţii moldoveneşti, dar şi o practică europeană. Aurel Băieşu a mai spus că şi Comisia de la Veneţia a propus partidelor parlamentare de la Chişinău fie micşorarea pragului electoral, fie alegerea directă de către popor.
Necesitatea modificării art. 78 din Constituţie vine după ce în decembrie 2009, după două tentative, parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului. Parlamentul va trebui să ia o decizie de modificare a art. 78 până la 16 iunie 2010, dată la care expiră termenul de la dizolvare a actualului legislativ.