logo

Dacă Moldova doreşte perspectivă europeană clară, trebuie să o ceară, europarlamentar


https://www.ipn.md/ro/daca-moldova-doreste-perspectiva-europeana-clara-trebuie-sa-o-ceara-europarlamen-7978_1011434.html

UE nu vine cu iniţiativa de a acorda perspectivă clară de aderare unui stat. Orice ţară care îşi declară vectorul de dezvoltare externă integrarea europeană are această perspectivă, dar pentru a obţine ferm statutul de candidat spre aderare se vine cu o cerere în acest sens. Termenul care şi l-au propus autorităţile de la Chişinău, primăvara anului 2015, pentru a solicita statutul de candidat spre aderare la UE este unul realist. Despre aceasta a comunicat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu pentru IPN.

Oficialul a remarcat că în tratatul de bază al UE scrie că orice stat care se angajează să respecte valorile prevăzute în acesta poate să solicite aderarea la Uniune. „Moldova a făcut paşi importanţi, va semna un acord de asociere, cât şi va primi liberalizarea vizelor, dacă va continua să facă ceea ce este necesar, sunt convins că va avea perspectiva de aderare, adică va fi candidat de a deveni membru UE. Având în vedere eforturile ţării şi depinde de ce se va mai întâmpla în acest an, Moldova va putea depune o cerere de aderare”, a opinat Marian-Jean Marinescu.

Europarlamentarul s-a referit şi la solicitarea Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău ca UE să urgenteze procedurile de asociere cu Moldova în contextul situaţiei regionale menţionând că e mai mult decât probabil că acordul se va semna până la sfârşitul verii. „Acum avem o siguranţă mai mare pentru că în concluziile Consiliului European de săptămâna trecută, convocat special pentru situaţia din Ucraina, se spune clar că Acordul de Asociere cu Moldova va fi semnat până la sfârşitul lunii august”, a subliniat Marian-Jean Marinescu.

Republica Moldova a parafat în noiembrie 2013 Acordul de Asociere cu UE. La aceeaşi dată urma ca Ucraina să-l semneze, dar autorităţile ţării au stopat procedurile cu câteva zile înainte de eveniment. Aceasta a provocat proteste, care ulterior s-au transformat în violenţe şi care au dus la căderea puterii de la Kiev. În acelaşi timp, Crimeea şi-a declarat independenţa faţă de Ucraina şi organizează un referendum privind aderarea la Rusia. Experţi din Moldova consideră că Rusia poate aplica un scenariu asemănător în cazul Moldovei pentru a zădărnici parcursul european al ţării.