Recomandările elaborate recent de către Parlamentul European fotografiază o serie de provocări cu care se confruntă Moldova, dar și alte țări din regiune, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
El precizează că recomandările, adoptate în data de 14 septembrie2017, scot în evidență schimbarea legislației electorale, fără consensul larg al societății civile și al opoziției, în vederea favorizării partidele de la guvernare. Georgia, la fel ca și Moldova, trece prin devieri similare, concretizează Dionis Cenușă.
La fel, recomandările fac referință la măsurile întreprinse de autorități pentru a submina activitatea societății civile, scrie politologul. El reamintește faptul că în Moldova, autoritățile au testat ideea de a restrânge finanțarea externă pentru ONG-urile active în domeniul politicilor publice.
Regresul semnalat în Ucraina este însă cu mult mai grav, deoarece societatea civilă implicată în proiecte anti-corupție poate deveni oricând ținta instituțiilor de stat specializate în combaterea corupției, evidențiază Dionis Cenușă.
În opinia politologului, din cele peste 20 de recomandări, sugerate de către Parlamentul European, trei sunt determinante.
În primul rând, Bruxelles-ul ar trebui să se asigure că valorile europene sunt pe deplin implementate și promovate de către țările cu Acorduri de Asociere. În al doilea rând, este propusă reînnoirea angajamentelor țărilor partenere de a realiza reformele legate de justiție, administrația publică și combaterea corupției. Nu în ultimul rând, se cere fortificarea societății civile, care joacă un rol crucial în promovarea reformelor, explică Dionis Cenușă.
Propunerile legate de piața muncii, energie, transport, fonduri de investiții etc. sunt importante, dar acestea nu asigură schimbarea calitativă și durabilă a situației din Moldova sau orice altă țară a Parteneriatului Estic, atenționează politologul.
Dionis Cenușă concluzionează că dacă instituțiile de stat sau justiția rămân neschimbate, atunci durata de viață a investițiilor europene va fi scurtă, iar beneficiarii lor principali vor deveni nu cetățenii, ci politicienii corupți.