logo

Dacă Filat venea şi-mi spunea să demisionez, aşa şi făceam, Marian Lupu


https://www.ipn.md/ro/daca-filat-venea-si-mi-spunea-sa-demisionez-asa-si-7965_1004896.html

Ex-preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, susţine că ar fi demisionat singur din funcţia pe care o deţinea, dacă liderul PLDM, Vlad Filat ar fi acceptat varianta zero. „Eu i-am zis lui Filat: pleacă şi vin şi eu sa te îmbărbătez. Plec şi eu. Ambii plecăm. Vă spun sincer că de dragul negocierilor o făceam”, a declarat Marian Lupu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune ProTV, transmite IPN.

Preşedintele PDM, Marian Lupu a menţionat că demiterea sa din funcţia de preşedinte a Parlamentului este un act de răzbunare, iar membrii PLDM şi PCRM au convenit încă în după-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, să voteze demisia sa. „Vlad Filat s-a răzbunat din motiv că a pierdut funcţia de premier şi nu se poate resemna cu faptul că eu am continuat să ocup o funcţie de răspundere în stat. Mai mult, pentru demiterea mea nu a fost invocat niciun argument, niciun motiv. Este curios faptul în sine. Nu s-a spus că am încălcat ceva în regulament”, a mai menţionat Marian Lupu.

Liderul PDM, a mai adăugat că înţelege poziţia PCRM, deoarece acesta urmăreşte alegerile anticipate, însă există semne de întrebare vizavi de poziţia PLDM. „Eu sunt gata de negocieri chiar şi în aceste condiţii, la modul real. PLDM încă nu şi-a expus poziţia. Ei au adus ţara în blocaj. Nu mă interesează funcţia de preşedinte al Parlamentului. Suntem în continuare disponibili la negocieri, vom vedea de unde va trebui să începem, dar sigur nu de la fotolii, aşa cum a propus PLDM. Trebuie să existe garanţii că nu va mai fi pusă pe prim plan rânza moldovenească, ci schimbarea la faţă a Guvernului cu oameni nepătaţi. Dacă aceste lucruri vor fi agreate, atunci mai discutăm”, a mai specificat Marian Lupu.

În acelaşi context, ex-preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a subliniat că nu se teme de anticipate, doar că aceasta ar însemna pierderea totală a încrederii din partea cetăţenilor şi a partenerilor europeni. Marian Lupu a mai subliniat că în condiţiile actualei crize politice posibilitatea declanşării alegerilor anticipate este de 65%.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a fost revocat din funcţie joi, 25 aprilie, cu 76 de voturi din 79 de buletine de vot eliberate deputaţilor şi declarate valabile. Procedura de vot a fost secretă. Nu au intrat în cabina de vot deputaţii din PDM şi liberalii care îl susţin pe Mihai Ghimpu.

Revocarea lui Marian Lupu a fost propusă de fracţiunea PCRM. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi cu susţinerea deputaţilor PLDM, a deputaţilor neafiliaţi din grupul Dodon şi grupul Mişin. S-au abţinut de la vot deputaţii liberali care îl susţin pe Mihai Ghimpu şi deputaţii neafiliaţi Sergiu Sârbu şi Mihai Godea. Potrivit Constituţiei, în cazul blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Anterior, deputaţii PDM au votat împreună cu deputaţii PCRM moţiune de cenzură prin care a fost demis Guvernul condus de Vlad Filat. Moţiunea a servit drept bază pentru decizia Curţii constituţionale potrivit căreia Vlad Filat nu mai poate candida la funcţia de premier.