logo

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, trei partide ar intra în Parlament


https://www.ipn.md/ro/daca-duminica-viitoare-ar-avea-loc-alegeri-trei-partide-7967_1091196.html

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide ar intra în Parlament. Este vorba despre BCS – 33,4% voturi, PAS – 24,1% și Partidul Șor – 12,2%, arată rezultatele studiului „Barometrul Socio-Politic iulie 2022”, prezentat de Compania de cercetare sociologică IMAS. Mai bine de 14% din respondenți nu au avut un răspuns la această întrebare.

Din respondenții care au opțiune de vot, cu BCS ar vota 42,5% alegători, cu PAS – 30,7%, iar cu Partidul Șor – 15,5%.



Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, 25,4% din alegători ar vota cu Igor Dodon, iar 24,4% cu Maia Sandu. Cu Ion Ceban ar vota 9,2%, a menționat într-o conferință de presă la IPN, directorul general IMAS, Doru Petruți.



Respondenții au apreciat cel mai mult, cu note de la 7 la 10, activitatea lui Igor Dodon. Acesta este urmat în clasament de Ion Ceban, Vladimir Voronin, Ilan Șor și Maia Sandu, pe poziția a cincea.  Natalia Gavrilița are o cădere de 13% față de studiul anterior, a precizat Doru Petruți. Cel mai bine este apreciată activitatea BCS și a Partidului Șor. PAS clasându-se pe locul trei.
24% din respondenți consideră că direcția în care merg lucrurile în țară este bună, mai puțin cu 10 p.p. față de sondajul precedent. Marea majoritate, peste 70%, sunt de părere că direcția este greșită. Satisfacția față de viața de zi cu zi scade și ea. 17% sunt mulțumiți, iar 62% sunt deloc mulțumiți sau nu prea mulțumiți de modul în care trăiesc. Comparativ cu anul precedent, majoritatea oamenilor, 64%, consideră că viața lor acum este semnificativ mai rea și doar 12% consideră că trăiesc mai bine.

Potrivit lui Doru Petruți, față de sondajul din aprilie, se observă o înrăutățire semnificativă, procentul celor care au spus că nu se simt protejați deloc de actuala guvernare crește de la 39% la 54%. Doar 7% se simt mult sau foarte mult protejați.

Sub 3% sunt cei care consideră că actuala guvernare e aproape de cetățeni. 29%, față de 37% anterior, cred că actuala guvernare încearcă să facă lucruri bune și trebuie să mai avem răbdare. 22% din respondenți cred că actuala guvernare este ineficientă, iar 43% că este o catastrofă pentru Moldova și trebuie demisă.

75% din respondenți sunt mai degrabă dezamăgiți de activitatea Guvernului Gavrilița. 89% consideră că de la învestirea Guvernului Gavrilița lucrurile s-au schimbat în foarte mică măsură, deloc sau în mică măsură.

Două treimi din participanții la sondaj spun că a da vina pe războiul din Ucraina e doar o modalitate de a ascunde incompetența actualului Guvern, iar o treime sunt de acord că războiul a generat scumpiri și crize la care depășesc capacitatea Guvernului de a oferi soluții.

Doru Petruți susține că imaginea actualului guvern a intrat într-o zonă foarte complicată, cu foarte multe percepții negative, iar raportat la ultimii zece ani, Guvernul Gavrilița e perceput detașat ca fiind guvernul cel mai slab, cel mai ineficient, fiind urmat de Guvernul Maiei Sandu și Guvernul condus de Vlad Filat.

Soluția ar fi, în opinia cetățenilor, declararea alegerilor anticipate, schimbarea anumitor miniștri, demiterea actualului Guvern și numirea de către PAS a altuia. Doar 10% sunt de acord că Guvernul actual trebuie să continue în actuala componență.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum de aderare la UE a Republicii Moldova, PENTRU ar vota 51%, iar CONTRA – 34%. PENTRU aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică ar vota 49%, iar CONRA – 29%.

Cât privește obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE, majoritatea consideră că e o decizie politică a marilor puteri care nu schimbă viața din Moldova – 38%. Că este o oportunitate pentru Moldova, dar cu șanse mici de realizare – cred 23% din respondenți. 34% consideră că este un pas înainte ce ar putea schimba viața cetățenilor sau că este o mare realizare pentru toți. O tremie din respondenți se așteaptă la schimbări în bine în următorii ani urmare a obținerii statutului de țară candidat la UE, 31% consideră că viața lor nu se va schimba deloc și tot atâția consideră că viața lor se va înrăutăți. Majoritatea cred că Moldova ar putea deveni membră cu drepturi depline a UE peste cel puțin 10 ani.

Barometrul socio-politic a fost realizat în perioada 6-18 iulie, pe un eșantion de 1007 persoane. Comanditarul sondajului este Public Media.