Curtea de Conturi va putea verifica Moldovagaz
https://www.ipn.md/ro/curtea-de-conturi-va-putea-verifica-moldovagaz-7966_999474.html
Curtea de Conturi ar putea efectua auditul nu doar la întreprinderile de stat sau în care statul deţine o cotă majoritară, precum prevede legislaţia în prezent, dar şi la societăţile pe acţiuni, unde cota deţinută este mai mică de 50+1%. De exemplu, în SA Moldovagaz statul nu deţine cotă majoritară, dar valoarea pachetului de care îl deţine depăşeşte suma de 5 mln lei, transmite Info-Prim Neo cu referire preşedintele Curţii de Conturi Serafin Urecheanu.
Urecheanu a spus la la emisiunea Viaţa Publică de la la Radio Moldova că există un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare prin care CC să obţină dreptul de a audita toate întreprinderile, societăţile pe acţiuni, unde staul deţine o cotă mai mare de 5 mln lei în capitalul statutar al acestora. El şi-a exprimat speranţa că această iniţiativă legislativă a deputaţilor va fi examinată şi adoptată în sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului.
Preşedintele CC a spus că transparenţa în prezentarea recomandărilor conţinute în Rapoarte Curţii a determinat entităţile auditate (instituţiile publice centrale, administraţiile publice locale, întreprinderile de stat sau în care staul deţine cotă majoritară) să fie mai receptive la ele. Multe din aceste recomandări se realizează pe durata auditului sau în termenul stabilit de legislaţie, de 6 luni după publicarea rezultatelor acestuia.
Potrivit oficialului, există îmbunătăţiri nu doar în cheltuirea banilor publici, dar şi în gestionarea patrimoniului public, unde, precum s-a menţionat mai în toate rapoartele de audit ale Curţii, există mari deficienţe, inclusiv neînregistrarea la Cadastru a circa 60 la sută din bunurile imobile şi terenurile aferente acestora, precum şi altor terenuri.
„După prezentarea auditului, au fost înregistrate o serie de bunuri imobile şi terenuri, de exemplu, de întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei, dar lucrurile la acest compartiment se mişcă cu greu, nu se vede un interes pentru înregistrarea acestor proprietăţi, poate şi din cauza că taxele percepute la înregistrare sunt mari sau din alte cauze” a precizat el.
Potrivit lui Serafim Urecheanu, CC va continua practica efectuării auditelor paralele cu instituţiile similare din alte ţări.
„Cu partenerii şi colegii noştri de la Curtea de Conturi a Federaţiei Ruse, vom efectua un audit paralel privind livrările de gaze de la Gazpromcătre Moldovagaz, cu scop de a vedea cum se fac transferurile de bani pentru livrări pe tot lanţul, ce probleme excită în efectuarea plăţilor, avem disponibilitatea colegilor de a face publice aceste detalii. De asemenea, vom efectua în paralel un audit ai utilizării mijloacelor publice, granturilor alocate pentru nimicirea muniţiilor învechite din depozitele, amplasate pe malul stâng al Nistrului. Primul audit paralel efectuat cu colegii noştri din Federaţia Rusă a vizat valorificarea oportunităţilor exporturilor de produse agroalimentare din Moldova, oferite de acordul bilateral de colaborare semnat între părţi. De asemenea, aşteptăm în toamnă sosirea la Chişinău a preşedintelui Curţii de Conturi a României, cred că şi cu ei vom putea efectua audite paralele. Am vorbit cu colegii noştri de la Curtea de Conturi din Polona, vrem să facem un audit privind Căile Ferate, ei o să ne ajute cu specialişti auditori în asemenea domenii mai specifice”, a precizat Ucrecheanu.
El a mai spus că în săptămâna aceasta vor fi prezentate rapoartele auditului privind administrarea veniturilor de către Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Serviciul Vamal, precum şi auditul raportului Guvernului privind executarea Bugetului de stat pe anul 2011, ultimul va fi prezentat vineri.