Un audit al Curții de Conturi constată deficiențe majore în gestionarea mijloacelor Fondului Ecologic Național (FEN) în anul 2017. Raportul de audit a fost audiat în ședință publică pe 26 iunie, transmite IPN.
Conform situației la 31 decembrie 2017, FEN gestionează 345 de proiecte investiționale, cu valoarea contractelor de antrepriză de 3,29 miliarde de lei, inclusiv contribuția FEN – circa 2,8 miliarde de lei.
Nivelul de realizare a mijloacelor FEN în anul 2017 a constituit 79,5%, fiind înregistrat cel mai jos nivel de realizare pentru perioada 2014-2017. Activitatea Consiliului Administrativ în mare parte a fost orientată spre creșterea cantitativă, și mai puțin spre cea calitativă, ceea ce a redus semnificativ eficiența utilizării mijloacelor alocate. Situația este cauzată, în primul rând, de evaluarea subiectivă a proiectelor investiționale, acestea fiind selectate în lipsa unor criterii de prioritate. Unele proiecte au fost aprobate cu tergiversare, în timp ce altele sunt examinate în regim de urgență.
Auditul atestă și direcționarea de mijloace financiare semnificative pentru acoperirea unor cheltuieli care nu corespund scopului creării FEN, stabilit prin lege. S-a constat că Fondul a finanțat proiecte care nu întrunesc criteriile de eligibilitate aferente etapei de selecție și aprobare. La licitații au participat unii și aceiași operatori economici. Unii execută în paralel mai multe proiecte investiționale, lucrările în cadrul cărora actualmente sunt sistate din cauza lipsei mijloacelor financiare necesare.
Achizițiile și recepționarea lucrărilor efectuate în cadrul proiectelor investiționale finanțate din FEN s-au efectuat cu nerespectarea cadrului regulator aferent. Auditul a constatat nefacturarea de către antreprenori a lucrărilor executate, ceea ce a generat neîncasarea la bugetul de stat a TVA în valoare de 1,4 milioane de lei.
Modul de finanțare a proiectelor duce implicit la majorarea artificială a valorii contractelor de antrepriză. La opt contracte de antrepriză, în valoare totală de 176,3 milioane de lei, au fost întocmite 21 de acorduri adiționale privind majorarea în baza ratei de inflație, valoarea contractelor inițiale fiind majorată cu 9,6 mii de lei.
Potrivit concluziei de audit, pentru sporirea eficienței utilizării mijloacelor financiare utilizate din FEN, metodele, mecanismele și procedurile aplicate de acesta se necesită îmbunătățiri semnificative la toate etapele: preselecție, selecție, aprobare, finanțare, executare, monitorizare, finalizare și evaluare a impactului și progreselor atinse în urma implementării proiectelor investiționale.