Curtea de Conturi a constatat gestionarea deficientă a potenţialului economic din Cahul
https://www.ipn.md/ro/curtea-de-conturi-a-constatat-gestionarea-deficienta-a-potentialului-economic-7967_1001770.html
Raionul Cahul este dependent de transferurile din bugetul de stat. Deşi dispune de un potenţial economic impunător, veniturile bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale din componenţa raionului acoperă doar 23,4% din cheltuielile acestora, constată un raport de audit al Curţii de Conturi privind situaţia din anul 2011, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Ion Pleşca, care a prezentat raportul într-o şedinţă publică, situaţia poate fi explicată prin faptul că unităţile administrativ-teritoriale de nivelul 1 şi 2 nu au depus eforturi pentru extinderea şi consolidarea bazei de impozitare, ceea ce a limitat sursele de formare a finanţelor teritoriilor administrate. Aceasta s-a soldat cu ratarea veniturilor la bugetele locale în sumă de 21,4 mln lei. Încă 5,5 mln lei constituie veniturile bugetare subestimate.
Nici la compartimentul cheltuieli lucrurile nu stau mai bine. Pe domeniul învăţământului nu au fost elaborate normativele şi nu a fost calculat numărul real de beneficiari. În consecinţă, s-au repartizat neechitabil transferurile din contul bugetului de stat. De exemplu, suma alocată pentru alimentarea unui copil în şcoli variază între mai puţin de 5 lei şi 19 lei.
Cele mai mari deficienţe sunt constatate în procesul de gestionare a patrimoniului public. Autorităţile locale în localităţile din componenţa raionului Cahul nu cunosc exact numărul terenurilor din gestiune, multe din clădiri şi construcţii nu sunt înregistrate la Cadastru şi nu sunt luate la evidenţa contabilă. De asemenea, nu au fost înregistrate regulamentar la organele cadastrale 45 de conducte de gaze, în valoare totală de 66,2 mln lei, acestea fiind gestionate de întreprinderile din domeniu, fără contracte, adică fără ca statul sau unitatea administrativ-teritorială să aibă vreun avantaj economic. 9 conducte de gaze, cu valoarea de peste 36 mln lei, nu sunt luate la evidenţa contabilă a autorităţilor publice locale.
Abateri grave au fost identificate şi la privatizarea unor obiective sau pachete de acţiuni aflate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale din componenţa raionului. Unul din aceste obiecte este SA „Pepiniera piscicolă zonală Cahul” din Crihana Veche. Primarul satului, Rodica Cucereanu, a spus că nu se cunoaşte cine este proprietarul acestui obiectiv. Primăria nu are niciun venit, deşi terenul pe care este amplasată pescăria îi aparţine. Preşedintele raionului Cahul, Avram Micinschi, a spus că pachetul de acţiuni aparţinând Primăriei Crihana Veche a fost scos de mai multe ori la licitaţie la Bursa de Valori a Moldovei, preţul lui fiind redus de fiecare dată deoarece nu a fost solicitat. Când preţul unei acţiuni a scăzut de la 48 de lei la 1 leu, cumpărătorul s-a găsit, dar nimeni nu l-a văzut.
„Iată o schemă criminală, când în obiect cu valoare iniţială de 16 mln lei, este adus la un preţ de mai puţin de 943 de mii lei şi apoi este cumpărat”, a subliniat preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urecheanu.
Preşedintele raionului Cahul, Avram Micinschi, şi primarul oraşului Cahul, Petru Burlacu, au spus că pe parcursul auditului autorităţile publice locale au conlucrat cu echipa Curţii de Conturi şi unele obiecte din patrimoniul public au fost înregistrate. De asemenea, au fost avertizaţi factorii de răspundere privind situaţiile patrimoniale denaturate care au fost constatate în rapoartele prezentate.