logo

Curtea de Apel obligă CEC să deschidă cel puțin 190 de secții de votare în străinătate


https://www.ipn.md/ro/curtea-de-apel-obliga-cec-sa-deschida-cel-putin-8011_1082428.html

Curtea de Apel a admis parțial contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de constituire a secțiilor de votare peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. În conformitate cu hotărârea instanței, CEC este obligată să își modifice ultima decizie și să aprobe deschiderea a nu mai puțin 190 de secții de votare în diasporă, așa cum era indicat în avizul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, transmite IPN.

Igor Pohilă, avocatul Blocului electoral „Renato Usatîi”, a menționat că hotărârea adoptată putea fi luată cu o săptămână înainte și doar din cauza lui Andrei Năstase, președinte al Platformei DA, care a venit cu mai multe solicitări către instanță, acest lucru s-a amânat. Avocatul a explicat că instanța a anulat anexele la hotărârea CEC care prevedeau deschiderea a 146 de secții de votare peste hotare. În rest decizia rămâne în vigoare. CEC-ului îi revine obligația de a completa această hotărâre cu o nouă anexă, ținând cont de avizul MAEIE, care recomandă deschiderea a 191 secții de votare.

Potrivit liderului Platformei DA, Andrei Năstase, s-a produs ceea pentru ce a luptat și muncit. Cele 191 de secții de votare pe care le cere MAEIE urmează a fi deschise. În opinia sa, faptul că instanța, fără a avea o opinie separată, a emis această decizie se datorează celor de acasă, dar și celor din diasporă, care s-au înregistrat în număr atât de mare. Platforma DA a insistat că avizul MAEIE este unul obligatoriu, dar nu consultativ așa cum pretindea reprezentantul CEC-ului.

Nadejda Tatarciuc, secretar general al Partidului PACE, susține că este un moment victorios. Totuși, PACE propune deschiderea a 220 de secții în străinătate, pentru a oferi tuturor posibilitatea să voteze.

CEC a decis deschiderea a 146 de secții de votare în afara țării, număr considerat insuficient de către reclamanți. E vorba de Blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, PUN și AUR și PACE, Partidul Politic „Democrația Acasă”. Examinarea cauzei a început pe 10 iunie.