logo

Curtea de Apel menține refuzurile CEC în cazurile a două grupuri de inițiativă


https://www.ipn.md/ro/curtea-de-apel-mentine-refuzurile-cec-in-cazurile-a-8013_1106865.html

Curtea de Apel Chișinău a respins recursurile depuse de către Ludmila Corsun și Valeriu Pleșca, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze grupurile de inițiativă care îi susțin pe cei doi aspiranți la fotoliul de președinte, transmite IPN.

Pe 24 august, CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului desemnat de adunarea cetățenilor, Ludmila Corsun, întrucât s-a constatat că nu cunoaște limba română la nivelul corespunzător.

În ceea ce îl privește pe Valeriu Pleșca, desemnat de Partidul Social Democrat European, CEC și-a motivat refuzul prin obiecții cu privire la ședința Consiliului național politic al PSDE. De asemenea, Comisia a invocat date incorecte în actele depuse, precum și faptul că, atunci când a depus actele, Pleșca avea calitatea de președinte al unui alt partid decât cel care l-a desemnat.

După decizia Curții de Apel Chișinău, PSDE a emis o declarație în care își exprimă dezamăgirea în raport cu decizia care a lăsat în vigoare hotărârea Comisiei Electorale Centrale de a nu înregistra grupul de inițiativă care urma să colecteze semnături în susținerea lui Valeriu Pleșca. „Calificăm această decizie drept absurdă și neîntemeiată. Avem toate motivele să considerăm că a fost motivată politic. Valeriu Pleșca este o personalitate cunoscută în Republica Moldova și este evident că, având susținerea celei de-a treia ca pondere forță politică din țară (în baza rezultatelor alegerilor locale generale) avea toate șansele să înregistreze un rezultat bun în alegerile prezidențiale”, se arată în declarația PSDE.