logo

Curtea de Apel a menținut hotărârea primei instanțe de invalidarea a alegerilor


https://www.ipn.md/ro/curtea-de-apel-a-mentinut-hotararea-primei-instante-de-invalidarea-7965_1042498.html

Curtea de Apel Chişinău a menținut hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, prin care alegerile locale noi din capitală au fost declarate nevalabile. Decizia a fost pronunțată joi seara, 21 iunie, în timp ce în fața instanței, dar şi în fața Primăriei, simpatizanții lui Andrei Năstase protestau cerând validarea mandatului primarului ales. Andrei Năstase a declarat, după pronunțarea hotărârii, că judecătorii au executat o comandă politică, iar comanditarul este Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, transmite IPN.

Ședința Curții de Apel a început la ora 15.00, însă la scut timp a fost întreruptă, după ce apărarea lui Andrei Năstase a cerut recuzarea judecătorilor, invocând că ar fi admis încălcări procedurale la începutul ședinței. Cererea de recuzare a fost respinsă de către completul de judecători, în frunte cu Ion Muruianu.

În consecință, apelul a fost examinat de către completul de judecători în frunte cu Vladislav Clima. După câteva ore de deliberări, aproape de ora 20.00, magistrații au respins recursul în privința hotărârii primei instanțe de a nu valida rezultatele scrutinului şi mandatul primarului ales, depusă de către PPPDA.

Andrei Năstase a declarat presei că asistăm la un un proces al absurdului şi se vede cu ochiul liber că e vorba de o crimă împotriva locuitorilor orașului Chişinău, a suburbiilor, împotriva capitalei şi a Republicii Moldova, a democrației. Potrivit lui, este vorba despre o flegmă dată de justiția controlată, iar judecătorii, pe care îi consideră criminali, au mințit și au trișat încă din debutul ședinței.

Liderul PPPDA a mai spus că guvernării îi este frică de forțele pro-europene, antioligarhice şi aceasta este gata să aplice tot arsenalul pentru a le opri. Andrei Năstase declară că este pregătit de orice deznodământ şi acesta depinde de populația Republicii Moldova.

Decizia poate fi contestată în termen de o zi la Curtea Supremă de Justiţie, lucru care urmează să se întâmple, spune avocatul Dumitru Pavel. Examinarea la CSJ nu prevede participarea parților la proces şi nici a presei. Mai mult, avocatul spune că nu vede posibilități să se schimbe lucrurile, în condițiile în care primele două instanțe au pronunțat deciziile pe care le-a pronunțat. Potrivit avocatului, CSJ urmează să emită o decizie în termen de trei zile, însă în lege nu este specificat dacă este vorba despre zile lucrătoare sau nu. 

În timpul examinării apelului, susținătorii primarului ales Andrei Năstase au cerut validarea mandatului în stradă. Zeci de oameni au venit să-şi exprime sprijinul pentru Năstase în fața Primăriei capitalei, dar şi în fața Curții de Apel Chişinău. Aceștia au scandat: „Validați mandatul!”; „Primăria e a noastră, pușcăria e a voastră!”, „Năstase e primaru!” etc.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău în seara zilei de 19 iunie. În decizia motivată a hotărârii se menționează că atât Andrei Năstase, cât și contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului.