Curtea Constituţională va decide miercuri dacă Dumitru Pulbere va fi sau nu demis
https://www.ipn.md/ro/curtea-constitutionala-va-decide-miercuri-daca-dumitru-pulbere-va-fi-7965_992966.html
Judecătorul Victor Puşcaş rămâne pe poziţie că Dumitru Pulbere trebuie demis din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale. Declaraţia a fost făcută, marţi, după o şedinţă la care magistraţii au examinat demersul înaintat de Victor Puşcaş. De cealaltă parte, Dumitru Pulbere recunoaşte că a greşit atunci când a făcut declaraţii presei în numele Curţii Constituţionale şi nu în numele său, ca jurist. Curtea Constituţională îşi va anunţa decizia miercuri, 28 septembrie, transmite Info-Prim Neo.
„Şedinţa de lucru a Curţii Constituţionale a fost una grea. Am vorbit colegial. Mi s-a arătat care au fost greşelile mele, mi s-a spus că am făcut declaraţiile cum că din numele plenului Curţii Constituţionale, dar am spus că declaraţiile îmi aparţin mie, ca judecător şi ca jurist. Mi s-a părut mie că eu am făcut declaraţii bazându-mă pe practica Curţii Constituţionale şi pe Constituţia Republicii Moldova. Sunt recunoscător colegilor pentru acele observaţii care pentru mine sunt de folos”, a declarat Dumitru Pulbere după şedinţă, spunând că nu-şi va da demisia.
Judecătorul Victor Puşcaş a declarat presei că s-au pus în discuţie mai multe declaraţii făcute de Dumitru Pulbere, inclusiv faptul că „Parlamentul pe parcursul ultimelor doi ani încalcă Constituţia” şi că „termenul de alegere a preşedintelui expiră la 28 septembrie”.„Dacă se limita numai la data de 28 septembrie, aceasta putea fi catalogată ca un aspect juridic al problemei, dar a făcut şi declaraţii politice. De aceea am cerut să-şi dea demisia. Dacă nu-şi va da demisia benevol, atunci − să fie demis din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale”, a spus judecătorul.
Victor Puşcaş a mai spus că niciodată nu a râvnit la funcţia de preşedinte al CC, aşa cum a declarat anterior Dumitru Pulbere. „Chiar dacă va fi vacantă această funcţie, eu nu voi candida”, a spus judecătorul.
Şedinţa CC este deliberativă în cazul prezenţei a 4 judecători, iar preşedintele CC poate fi demis cu majoritatea voturilor magistraţilor prezenţi.