logo

Curtea Constituțională, sesizată pentru instituirea interimatului funcției de președinte


https://www.ipn.md/ro/curtea-constitutionala-sesizata-pentru-instituirea-interimatului-functiei-de-pre-7965_1039101.html

După ce Igor Dodon a refuzat în mod repetat numirea noilor membri ai Guvernului, un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a depus sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor miniștri și vicepremieri. Potrivit deputatului democrat Sergiu Sârbu, sesizarea a fost transmisă Curții Constituționale în vederea evitării blocajului instituțional, transmite IPN.

„Păcat că intrăm în noul an cu un astfel de blocaj și, pentru a evita această situație neplăcută, am solicitat Curții să constate circumstanțele care justifică instituirea interimatului funcției de președinte al țării. Am solicitat investigarea de urgență a acestei solicitări, așa ca până la Crăciunul pe stil vechi să avem deja un guvern absolut funcțional”, a spus Sergiu Sârbu.

Președintele Republicii Moldova a respins repetat candidaturile coaliției de guvernare la funcțiile de miniștri și vicepremieri. Igor Dodon a motivat gestul său prin faptul că majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară.

În conformitate cu prevederile Constituției, președintele este obligat a doua oară să accepte propunerile. Într-o situație similară, când șeful statului a refuzat de două ori candidatura lui Eugeniu Sturza la funcția de ministru al apărării, Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională, care a constatat că șeful statului, refuzând în mod deliberat îndeplinirea obligației constituționale de numire a candidaturii propuse repetat de către premier, se afla în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuția în cauză. Acest lucru a justificat instituirea interimatului temporar pentru exercitarea acestei obligații constituționale. Atunci, decretul de numire a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.