Curtea Constituţională se va expune astăzi dacă Vladimir Voronin mai poate sau nu candida pentru un al treilea mandat prezidenţial
https://www.ipn.md/ro/curtea-constitutionala-se-va-expune-astazi-daca-vladimir-voronin-mai-7965_984286.html
Curtea Constituţională se va expune astăzi, 3 august, dacă fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, mai poate sau nu candida la funcţia de şef de stat, după ce a deţinut două mandate consecutiv. Curtea a fost sesizată să interpreteze art. 80 din Constituţie,privind consecutivitatea mandatelor, de către preşedintele Comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi, Ion Pleşca, transmite Info-Prim Neo.
Ion Pleşca a motivat la şedinţa Curţii că o persoană care a deţinut funcţia de şef de stat pe parcursul a două mandate consecutive nu mai poate candida pentru un al treilea mandat, chiar dacă vacanţa funcţiei a fost anunţată, iar interimatul este asigurat de către preşedintele Parlamentului sau prim-ministru, după caz.
„După mine un mandat se consideră atunci când candidatul la Preşedinţie a participat la alegeri, a fost ales de către Parlament şi a depus jurământul. Nicidecum nu se poate considera că o persoană a îndeplinit mandatul de şef de stat, asigurând interimatul. Interimatul ţine de o situaţie, de o perioadă de timp”, a explicat Ion Pleşca.
Reprezentantul Preşedinţiei la Curtea Constituţională, Mariana Secăreanu, a spus că sintagma „două mandate consecutive”, înseamnă că persoana care a deţinut consecutiv două mandate, nu mai poate candida pentru un al treilea mandat.
Şeful direcţiei juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a reiterat că orice persoană care a candidat la fotoliul prezidenţial pentru două mandate, nu mai poate candida pentru aceeaşi funcţie în continuare.
Reprezentantul Guvernului la Curte, viceministrul justiţiei, Gheorghe Susarenco, a spus că poziţia executivului coincide cu cea a Parlamentului şi a Preşedinţiei. „Interimatul funcţiei de preşedinte este o excepţie de la regula generală. Spicherul sau prim-ministrul nu exercită funcţie atunci când asigură interimatul, ci asigură continuitatea puterii în stat”, a spus Susarenco.
Sesizarea a fost depusă în contextul în care deputaţii comunişti din opoziţie au declarat în repetate rânduri că ex-preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ar mai putea candida la un mandat prezidenţial, deoarece interimatul lui Mihai Ghimpu reprezintă o întrerupere după cele două mandate consecutive ale liderului PCRM.
Ion Pleşca a precizat că a cerut Curţii ajutor pentru ca să nu fie interpretări ale Constituţiei în cadrul campaniei electorale în eventualitatea alegerilor prezidenţiale.