logo

Curtea Constituțională a subestimat Legea supremă, dar nu a avut altă soluție, opinii


https://www.ipn.md/ro/curtea-constitutionala-a-subestimat-legea-suprema-dar-nu-a-avut-7978_1037939.html

Din punct de vedere juridic, Curtea Constituțională a subestimat Constituția atunci când a emis aviz pozitiv pentru modificarea articolului 13 din Legea supremă. Totodată, magistrații nu ar fi avut altă soluție pentru că o decizie asemănătoare a fost emisă de CC încă în 2013. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Expertul în drept Serghei Mișin consideră că prin avizul lor pentru modificarea articolului 13 din Constituție, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”, magistrații au subestimat Constituția făcând trimitere la Declarația de independență. „În acest caz Declarația de independență este doar o hârtie pentru că aceasta a servit drept motiv pentru apariția Constituției și ca acest stat să înceapă să existe, dar dacă a fost adoptată legea supremă a țării, toate celelalte acte normative, declarative trec pe locul doi și Constituția devine principala lege a statului după care trebuie să trăim”, spune Serghei Mișin.

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că legea constituțională nu trebuie să fie neapărat Constituția, pot exista și alte declarații importante care pot fi conectate la Constituție și acest lucru îi permite Înaltei Curți să interpreteze. „Eu nu aș învinovăți acum Curtea Constituțională că a adoptat o hotărâre incorectă. Din punctul meu de vedere, CC nu a avut altă soluție. Curtea a intrat în încurcătură încă în decembrie 2013, când a adoptat această hotărâre și a trebuit să fie consecventă”, spune Corneliu Ciurea.

Potrivit lui, această decizie nu este definitivă ceea ce înseamnă că CC nu a dorit să-și asume întreaga responsabilitatea, a delegat-o Parlamentului, lăsând deschisă o fereastră.

Curtea Constituțională s-a pronunțat marți, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputați, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituție, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”. Prin decizia sa din 2013, CC a apreciat că Declarația de Independență face parte din ”blocul constituțional”.