Curtea Constituţională a fost solicitată să interpreteze articolul din Constituţie referitor la mandatele prezidenţiale
https://www.ipn.md/ro/curtea-constitutionala-a-fost-solicitata-sa-interpreteze-articolul-din-constitut-7965_983982.html
Preşedintele Comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi, Ion Pleşca, a solicitat Curţii Constituţionale să interpreteze articolul 80 din Constituţie, potrivit căruia o persoană care a deţinut două mandate prezidenţiale consecutive nu mai poate candida la un nou mandat. Ion Pleşca a declarat pentru Info-Prim Neo că a sesizat Curtea pentru a preveni diverse interpretări după referendumul constituţional.
„Unii concurenţi electorali nu cunosc prevederile Constituţiei şi uneori mai interpretează unele articole. Astfel, am solicitat Curtea să se expună pentru ca la toţi participanţii în campanie electorală să le fie clar”, a spus Ion Pleşca.
Autorul sesizării se arată convins că persoana ce a deţinut două mandate consecutive, nu mai poate candida la funcţia de preşedinte al ţării, indiferent de modalitatea alegerii şefului statului – fie în Parlament, fie de către popor.
Sesizarea a fost depusă în contextul în care deputaţii comunişti din opoziţie au declarat în repetate rânduri că ex-preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ar mai putea candida la un mandat prezidenţial, deoarece interimatul lui Mihai Ghimpu reprezintă o întrerupere după cele două mandate ale lui Voronin. Ion Pleşca însă precizează că Mihai Ghimpu a asigurat interimatul funcţiei de şef de stat fără să depună jurământul de preşedinte.
Surse din cadrul Curţii Constituţionale au declarat pentru agenţie că sesizarea lui Ion Pleşca a fost depusă încă vineri, dar deocamdată nu se ştie în ce zi va fi examinată chestiunea şi cine va fi judecătorul-raportor.
Recent preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere, a spus că potrivit Constituţiei nicio persoană nu poate deţine mai mult de două mandate prezidenţială, prevedere, care în opinia lui Pulbere nu necesită a fi interpretată. Odată sesizaţi, judecătorii totuşi se vor expune în acest caz. Dumitru Pulbere a mai spus că un mandat de preşedinte interimar nu este identic cu unul de preşedinte în funcţie.