logo

Cursul de schimb valutar nu depinde de BNM, ci de evoluțiile cererii și ofertei pe piață


https://www.ipn.md/ro/tatiana-ivanicichina-fiecare-trebuie-sa-inteleaga-de-ce-dolarul-7978_1086895.html

Dacă unii cred că raportul leu/dolar/euro e totalmente la discreția BNM, Tatiana Ivanicichina, noul viceguvernator al BNM afirmă într-un interviu de exclusivitate pentru IPN, că acesta este determinat de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară internă, fiind calculat în baza tranzacțiilor de cumpărare/ vânzare a dolarilor SUA contra lei moldovenești pe piața valutară internă.

„Deci, Banca Națională nu stabilește cursul de schimb valutar „după bunul său plac”. Acesta nu depinde de BNM, iar Banca Națională nu are drept scop stabilirea unui anumit curs de schimb valutar, scopul principal al BNM este menținerea stabilității prețurilor”, spune oficialul.

În acest sens, sunt aplicate instrumente de politică monetară, unul dintre care sunt intervențiile pe piața valutară, atunci când BNM cumpără sau vinde valută pe piață. „Aceste intervenții se fac cu un singur scop - de a evita volatilitatea cursului de schimb. Cred că oricine s-ar simți lovit la buzunar, dacă ar vedea că azi se dau 15 lei pentru un dolar, mâine 20 de lei, iar peste o zi 17 lei... Astfel, pentru a evita oscilațiile bruște, se recurge la intervențiile pe piața valutară”, spune Tatiana Ivanicichina.

E bine când cetățeanul este în trend cu cerințele timpului și raportează propriile abordări financiare la ceea ce spune BNM. În acest sens, instituția depune eforturi considerabile pentru a avea o comunicare explicită către public, dar această luare de atitudine proactivă nu este suficientă. Este nevoie de un feedback al publicului, de cultivarea unui interes și comportament în cunoștință de cauză al acestuia.

Pentru aceasta, BNM desfășoară mai multe proiecte de educație financiară adresate preponderent tinerilor, dar și altor grupuri-țintă, între care și mediul de afaceri. Astfel, Banca Națională a Moldovei vine în sprijinul cetățenilor cu informația necesară drept resursă de educație financiară. O persoană bine informată își gestionează veniturile cu optimizarea cheltuielilor, știe să evite ori să minimizeze riscurile financiare, să economisească, învață să investească și își aprofundează permanent cunoștințele pentru a lua decizii financiare bine gândite și corecte.