logo

„Curățenie” în Registrul de stat al persoanelor juridice


https://www.ipn.md/ro/curatenie-in-registrul-de-stat-al-persoanelor-juridice-7966_1048978.html

Agenția Servicii Publice va iniția din oficiu procedura de radiere din Registrul de stat al persoanelor juridice a 53 întreprinderi de stat inactive, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern.

Aceste întreprinderi au fost înregistrate în anii 1992 – 1995, ele nu au fost, la modul practic, gestionate de către autoritățile publice care le-au fondat. Întreprinderile nu desfășoară nicio activitate de producție, nu au bunuri proprii, iar fondatorii pe parcursul timpului nu au prezentat nicio propunere de a le reanima sau lichida.

O condiție pentru ca cele 53 de întreprinderi să fie radiate este ca acestea să nu aibă datorii față de diverși creditori. Astfel, acceptând radierea din oficiu a companiilor respective, decizia aprobată de Executiv acordă un termen de două luni pentru depunerea de către eventualii creditori a cererilor privind creanțele, dacă acestea, totuși, există.

În general, în baza informației trimestriale prezentate de către Serviciul Fiscal de Stat privind persoanele juridice inactive, a fost alcătuită o listă de 442 de întreprinderi de stat, care nu activează de o perioadă îndelungată și care ar fi pasibile radierii din oficiu.

Scopul urmărit este de a eficientiza procesul de administrare a proprietății publice.

Într-un recent studiu Banca Mondială menționa că în Republica Moldova sunt un număr mare de întreprinderi de stat, multe din care manifestă o productivitate redusă. Acestea predomină în 19 din 30 sectoare economice. Pe când în Estonia, de exemplu, întreprinderile de stat predomină doar în 8 sectoare economice din 30 analizate.