Circumscripția Nr. 42: Cantemir, Cahul cuprinde teritorial orașul Cantemir și alte nouă localități din raionul Cantemir, precum și 26 de localități din raionul Cahul. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 42/1-42/56. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.
Primul pe buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Elena Bacalu, magistru în administrația publică, deputat în Parlament. În 2011 a fost numită vicepreședinte al raionului Cahul, fiind responsabilă cu domeniul social, iar în 2015 obține mandatul de parlamentar. Elena Bacalu este președinta Organizației Teritoriale Cahul a PDM și membră a Consiliului Politic Național al formațiunii. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, candidata declară, împreună cu soțul, salarii în valoare de aproape 725 de mii de lei. Soții au mai obținut peste 240 de mii de lei din pensii, dar și din darea în arendă a unui spațiu comercial. Familia are în proprietate nou terenuri agricole. Candidata mai are în posesie un apartament, o casă de locuit, un spațiu comercial și două automobile.
Pe locul doi este candidatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcan, jurist și politolog de meserie. Candidatul este deputat în Parlament din partea PSRM din decembrie 2014, fiind și președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relațiile interetnice. Conform alege2019.md, pe parcursul activității sale profesionale, Vladmir Țurcanu a activat doar în sectorul public. În prezent, el se află la al cincilea mandat de deputat în Parlament, anterior fiind deputat al Partidului Comuniștilor. Candidatul a fost și ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă și, prin cumul, ambasador în Kazahstan, Finlanda, Armenia și Turkmenistan. A exercitat funcția de ministru al afacerilor interne în Guvernul Braghiș. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, concurentul electoral declară salarii în valoare de peste 355 de mii de lei, dar și peste 220 de mii de lei din pensia militară. Acesta are în proprietate două terenuri aflate în circuitul civil, o casă de locuit, două apartamente și un automobil.
Pe locul trei în buletinul de vot este candidatul Partidului Politic Șor, Vasile Lupașcu, de meserie profesor. Conform alege2019.md, candidatul a activat în calitate de director al întreprinderii municipale „Apă-Canal Cantemir”. Anterior a lucrat în calitate de șef al Centrului de Atragere a Investițiilor și Cooperare Transfrontalieră de pe lângă Consiliul raional Cantemir. A fost și director al întreprinderii individuale „Lupașcu Vasile”, companie cu activități în domeniul închirierii și leasing-ului de mașini și echipamente pentru construcții. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, declară, împreună cu soția, salarii în valoare de peste 65 de mii de lei. Candidatul a câștigat la zi de naștere 55 de mii de lei. Soții au mai obținut peste 53 de mii de lei din pensii. Vasile Lupașcu are în proprietate un apartament și un automobil.
Pe locul patru în buletin este candidatul Blocului electoral ACUM DA PAS, Constantin Boeștean, jurist de meserie, conferențiar universitar, Universitatea de Stat de Educație Fizica și Sport. Anterior a deținut mai multe funcții de șef de direcții în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Candidatul este veteran al războiului din Afganistan și colonel de poliție în rezervă. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, Constantin Boeștean declară venituri în valoare de peste 143 de mii de lei din activitate didactică. Împreună cu soția, a obținut peste 198 de mii de lei din pensii. Candidatul are proprietate cinci terenuri agricole, un teren grădină, două apartamente, o casă și două automobile.
Pe locul cinci în buletinul de vot este candidatul Partidul Politic Partidul Nostru, Roman Ciubaciuc. Este primar al orașului Cantemir începând cu anul 2011, fiind atunci ales din partea Partidului Comuniștilor. Anterior, a activat în cadrul Serviciul Fiscal de Stat Comrat. Pentru perioada 1 ianuarie 2017- 31 decembrie 2018, concurentul electoral declară, împreună cu soția, salarii în valoare de peste 235 de mii de lei. Familia nu declară bunuri în proprietate.
Pe locul șase în buletin este candidatul Partidului Liberal, Elena Damașcan, de profesie zootehnic. Este consilier local în comuna Gotești din raionul Cantemir. În calitate de ales local a obținut peste zece mii de lei în perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018. În perioada respectivă, împreună cu soțul, a obținut aproape 50 de mii de lei din pensii și indemnizații. Candidata declară că are în proprietate un teren pentru construcții și două terenuri forestiere.
Pe locul șapte în buletinul de vot este candidatul independent Iurie Crăciuneac, magistru în științe politice. Acesta deține funcția de evaluator de risc și auditor în domeniul securității și sănătății în muncă în cadrul companiei SRL „Itria-Grup”. Iurie Crăciuneac a deținut funcția de viceministru al muncii, protecției sociale și familiei fiind numit în funcție în octombrie 2015 în Guvernul condus de Valeriu Streleț, însă în februarie 2016 a depus cerere de demisie, alături de alți doi viceminiștri din același minister. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară, împreună cu soția, salarii în valoare de peste 273 de mii de lei. Candidatul a mai obținut peste 197 de mii de lei din dividende, dar și din vânzarea unui apartament. Acesta are în proprietate un teren, alte bunuri imobile, dar și un automobil.
–––
Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.