logo

Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 39: Cimișlia, Leova, Hâncești


https://www.ipn.md/ro/cunoaste-candidatii-din-circumscriptia-ta-nr-39-cimislia-leova-hancesti-7978_1047122.html

Circumscripția Nr. 39: Cimișlia, Leova, Hâncești, cuprinde teritorial comuna Sărata Galbenă și alte 12 localități din raionul Hâncești, zece localități din raionul Leova și șapte localități din raionul Cimișlia. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 39/1-39/52. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.

Primul în buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Ghenadie Buza, medic chirurg de profesie. Este președinte al raionului Hâncești din 2015. Candidatul este președintele Organizației Raionale Hâncești PDM și membru al Consiliului Național Politic PDM. Potrivit alege2019.md, Ghenadie Buza a activat în cadrul spitalului raional Hâncești începând cu anul 1991, iar la momentul alegerii în funcția de președinte al raionului era șef al secției consultative din cadrul policlinicii spitalului raional Hâncești. Din postura de medic, acesta a condus timp de mai mulți ani Comisia medico-militară pentru încorporarea recruților din raionul Hâncești. Candidatul, împreună cu soția, au declarat, pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, venituri salariale de aproximativ 849 de mii de lei, 50 de mii de lei din vânzarea unui automobil și aproximativ 71 de mii de lei din alte surse. Deține în proprietate trei terenuri intravilane și unul extravilan, o casă de locuit, un apartament și un garaj.

Al doilea în buletinul de vot este candidatul Partidului Politic Șor, Victor Terente, masterand în științe politice. Este angajat în administrația publică. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul împreună cu soția declară 150 de mii de euro din venitul de bază și 40 de mii de lei câștigați la zile de naștere. Familia deține în proprietate un teren extravilan, o casă de locuit și un automobil.

Al treilea în buletinul de vot este candidatul Partidului Socialiștilor, Olesea Brînză, profesoară de meserie. Este secretar executiv al Organizației Teritoriale a PSRM Hâncești. Membră a Consiliului Republican al PSRM. Din iunie 2015, este consilier local în satul Obileni, raionul Hâncești din partea PSRM. În perioada 2011-2013, a deținut funcția de inginer cadastral, iar între 2014 și 2016 a fost profesoară de biologie și geografie la gimnaziul din satul Obileni, raionul Hâncești. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară venituri din salarii de 174 de mii de lei și un teren intravilan, o casă de locuit și două automobile în proprietate.

Al patrulea în buletinul de vot este Candidatul Blocului electoral ACUM DA  PAS, Chiril Moțpan, de meserie filolog și jurist. Este secretar general al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. În perioada 2013-2016 a fost vicepreședinte executiv la Uniunea Teatrală din Moldova, iar în perioada 2009-2012 a fost șef al Direcției informare și relații cu publicul la Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Este ex-vicepreședinte al Asociației Internaționale a Polițiștilor, secția Republica Moldova, colonel de poliție în rezervă. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul împreună cu soția declară venituri din salarii de aproximativ 381 de mii de lei, aproximativ 7 mii de lei din activități didactice, peste 230 de mii de lei din donații și moșteniri, peste 230 de mii de lei din vânzarea unui apartament și 25 de mii de lei din alte surse legale. În conturi bancare curente, candidatul are peste 176 de mii de lei. Familia candidatului deține în proprietate un teren agricol, unul intravilan și altul extravilan, un apartament, o casă de locuit și un autoturism în proprietate.

Pe locul cinci în buletinul de vot este candidatul Partidului Liberal, Simion Roșca, filosof de profesie. Doctor în filozofie, profesor universitar la Academia de Studii Economice din Moldova și Institutul de Relații Internaționale din Moldova. A fost șef de catedră la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, familia candidatului declară venituri din salarii de peste 523 de mii de lei și peste 51 de mii de lei din activități didactice. Candidatul deține în proprietate un teren intravilan, o casă de locuit și un automobil.
–––

Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.