logo

Cum startup-urile tehnologice din Republica Moldova contribuie la ajutorul refugiatelor și refugiaților din Ucraina


https://www.ipn.md/ro/cum-startup-urile-tehnologice-din-republica-moldova-contribuie-la-7967_1088551.html

De la începutul războiului ce are loc în Ucraina, cetățenii din Republica Moldova au fost solidari și s-au mobilizat pentru a ajuta pe cei care au nevoie de suport în aceste momente complicate. Startup-urile tehnologice din Republica Moldova au venit și ele cu propriile soluții pentru a ajuta pe cei și cele ce au nevoie de ajutor. Acceleratorul de inovație și antreprenoriat „Dreamups” a selectat câteva inițiative:

Dopomoha.md - aplicație mobilă și platformă online peer to peer de matching a ajutorului gratuit oferit de cetățenii din Moldova pentru refugiații care ajung la noi. Soft-ul Dopomoha.md a fost creat de un grup de voluntari IT din cadrul inițiativei Moldova pentru Pace, un grup care s-a mobilizat după 24 februarie, unde s-au înscris deja peste 4mii de oameni cu oferte de ajutor gratuit.

Selftalk - Elena Oprea a creat alături de echipa Self Talk meditații personalizate în română, rusă și ucraineană pentru a ajuta persoanele afectate de ce se întâmplă să reducă anxietatea. Peste 600 de persoane au beneficiat de meditațiile respective. Detalii aici: https://www.selftalk.space/ro

help2022.com - platformă digitală care ajută refugiații să-și găsească cazare în regiunile Europei de Est, creată de Sergiu Nagailic.

Kiddo.md - 16 babysitteri calificați ai startup-ului KIDDO au petrecut peste 117 h cu copiii refugiaților din centrele temporare de plasament pentru persoanele refugiate din Ucraina din Chișinău.

help.kartiero.md (platforma Допомога Молдова – Україна) este o hartă cu puncte de interes pentru refugiați, dezvoltată  de inițiativele Royal Map & Code4Moldova.

Tech Talents Platform for Ukraine - platformă digitală care are scopul de a imperechea companiile tehnologice cu profesioniste și profesioniști din Ucraina. UA Tech Talents reunește o comunitate de companii din Republica Moldova, din întreaga Europa și nu numai, care dorește să ofere ucrainenilor talentați șansa unui nou început: https://uatechtalents.world/

Fagura - startup-ul fintech a lansat o campanie de donații pentru refugiații din Ucraina. Comunitatea Fagura se solidarizează cu refugiații ucraineni veniți în Republica Moldova, lansând un apel la solidaritate și îndemn de donații. Donațiile sunt gestionate de Misiunea socială Diaconia.

studii.md - crearea platformei Osvita Studii, o școală online pentru părinți, copii și profesori din Ucraina. Pe platformă sunt  invitați și profesori din Ucraina care și-au pierdut locul de muncă și colegii lor din Moldova care sunt gata să ajute. Recent, o echipă de psihologi s-a alăturat la Osvita Studii. În special pentru copiii și adolescenții din Ucraina, psihologii vor organiza în mod regulat cursuri terapeutice și de dezvoltare. Detalii: https://osvita.studii.md/

ixobit - startup-ul a pregătit o platformă de listare cu locuri de muncă pentru refugiați. Detalii: http://jobsforua.ixobit.md/

La fel, comunitatea IT și cea digitală s-a adunat recent în cadrul evenimentului public intitulat Demo Day - Soluții Tech pentru Refugiați și Refugiate pentru a ajuta gestionarea ajutoarelor oferite refugiaților din războiul din Ucraina. Evenimentul a fost organizat de  Acceleratorul de inovație și afaceri „Dreamups” și grupul de lucru pe lîngă Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul Republicii MoldovaMoldova pentru Pace / Moldova for Peace” în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică.

Materialul a fost realizat de Comunitatea Dreamups