logo

Cum au fost distribuiţi banii din subvenţii în agricultură anul trecut


https://www.ipn.md/ro/cum-au-fost-distribuiti-banii-din-subventii-in-agricultura-anul-trecut-7966_1021052.html

Anul trecut agricultorii au primit subvenţii în volum de 544 de milioane de lei. În această perioadă au fost instalate sisteme anti-îngheţ şi antigrindină pe aproape 200 ha. De asemenea, au fost construite peste 200 de sere, 11 solare şi 26 de tuneluri. Totodată, din banii acordaţi au fost deschise mai multe ferme de animale şi păsări, iar mulţi agricultori au procurat tehnică. Datele au fost colectate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.

Aproape 30 de milioane de lei din subvenţii au fost cheltuiţi pentru asigurarea culturilor şi animalelor. Peste 70% din riscuri asigurate sunt cazurile de grindină şi secetă. Peste 50 milioane de lei au fost oferiţi cu scopul de a stimula înfiinţarea plantaţiilor multianuale. Astfel, au fost înfiinţate peste 20 de mii de plantaţii noi de mere şi de nuci, aproape o mie de plantaţii de prune şi mai puţine de caise, cireşe, coacăză, vişină etc.

Aproape 118 milioane de lei s-au oferit pentru procurarea tehnicii agricole. Din aceşti bani au fost procurate peste 1000 de tractoare, peste 500 de stropitori şi aproape 400 de semănători. Într-un număr mai mic agricultorii au procurat combine, tocătoare de resturi vegetale, cultivatoare şi altele.

Anul trecut, din Fondul de subvenţionare au fost reutilate şi modernizate aproape 60 de ferme de bovine, peste 30 de ferme avicole, câte 20 de ferme apicole şi de porcine.