logo

Cum a fost sesiunea de toamnă și ce priorități au fracțiunile pentru noua sesiune


https://www.ipn.md/ro/cum-a-fost-sesiunea-de-toamna-si-ce-prioritati-7965_1078955.html

Activitatea deputaților în sesiunea parlamentară de toamnă a fost influențată de pandemia COVID-19, precum și de alegerile prezidențiale. De aici și explicația pentru numărul mic de ședințe, aproape în jumătate în comparație cu sesiunea de primăvară, o spun aleșii poporului. Deputații din opoziție critică „noua majoritate parlamentară creată ad-hoc”, care, potrivit lor, ba a blocat activitatea legislativului, ba a votat pe bandă rulantă proiecte care nu sunt în interesul cetățenilor.

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță, a declarat că, în condiții de pandemie, majoritatea instituțiilor statului, dar și o bună parte din întreprinderi private, au activat în regim special. Prin prisma pandemiei trebuie privită și activitatea Parlamentului. „Cred că fiecare al patrulea deputat a fost infectat cu COVID-19, la fel ca și mulți angajați tehnici ai legislativului. Unii au trecut mai ușor peste boală, alții mai greu. Inclusiv eu am trăit clipe deloc ușoare când mă tratam de noul tip de coronavirus. În mare parte, din acest motiv numărul ședințelor plenare ale Parlamentului a fost limitat. Iar majoritatea ședințelor comisiilor de specialitate s-au desfășurat în regim online, pentru a reduce contactele între persoane”, susține deputatul. Corneliu Furculiță a menționat că un alt motiv este legat de alegerile prezidențiale din noiembrie. Unele partide au preferat să transforme tribuna legislativului în una electorală. Cu toate acestea, la modul general, deputatul socialist crede că Parlamentul și-a îndeplinit atribuțiile. Deputații au adoptat principalele legi bugetare –  politica bugetar-fiscală, bugetul de stat, al asigurărilor sociale și al fondurilor medicale.

„Referitor la viitoarea sesiune plenară, ne vom putea pronunța doar în momentul când va fi decisă procedura constituțională de dizolvare a Parlamentului. PSRM pledează pentru organizarea alegerilor legislative anticipate, iar provocarea acestora legal se poate de realizat doar pe două căi: dacă Parlamentul nu aprobă niciun act normativ timp de cel puțin 90 de zile sau dacă eșuează două încercări de numire a noului guvern. După cum vedem, președintele țării nu se grăbește să-și exercite atribuțiile funcționale și să propună candidatura prim-ministrului. Se încearcă diferite șmecherii juridice, exact cum făcea pe timpuri Vladimir Plahotniuc”, mai spune Corneliu Furculiță. Cât despre prioritățile fracțiunii PSRM, potrivit lui, acestea sunt mereu legate de interesele și nevoile cetățenilor, de apărarea intereselor statului și promovarea valorilor tradiționale.

Președintele fracțiunii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că parlamentarismul a fost discreditat din cauza „majorității parlamentare apărute ad-hoc în cadrul sesiunii de toamnă”. Potrivit lui, a fost o pagină nereușită sau chiar rușinoasă în istoria parlamentarismului, când două luni Parlamentul, absolut nejustificat, a fost blocat. Dar în ultimele două săptămâni, practic pe bandă rulantă, au fost votate proiecte de legi, contrar tuturor procedurilor legislative. Parlamentarul crede că, în esență, foarte multe proiecte sunt contrar intereselor cetățenilor și în aceste condiții speră că majoritatea din ele vor fi declarate neconstituționale.

Alexandru Slusari spune că este greu să-i convingi să conlucreze pe cei dobișnuiși să acționeze netransparent. „Or, s-au unit două forțe deprinse să acționeze în mod obscur, să aibă înțelegeri neoficiale, obscure, și într-un moment dat interesele acestor grupări au coincis. O majoritate ad-hoc, care a făcut un târg banal în văzul întregii țării. Socialiștii au avut concubinaj în acest Parlament cu toate forțele politice deja. Căderea asta sub Șor a fost ultima picătură, probabil. În ceea ce ține noua sesiune, am puține speranțe, dat fiind faptul că componența Parlamentului nu s-a schimbat și rămân aceleași metehne. Igor Dodon trage de sfori, pe sfoară. Adică este păpușarul PSRM. Face jocul cu Plahotniuc, împreună, și tot influențează asupra deputaților”, afirmă deputatul Platformei DA.

Secretarul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a declarat că activitatea precară din această sesiune de toamnă arată ca Parlamentul este disfuncțional și „trebuie aruncat la groapa istoriei”. „Această sesiune s-a remarcat prin capturarea legislativului de către gruparea criminală pe nume Partidul Şor, din care fac parte principalii beneficiari ai fraudei bancare din 2016, capturare ce are loc cu participarea directă a partidului lui Igor Dodon – PSRM. Modul banditesc în care aceste două fracțiuni au împărțit banii publici, au încercat să reducă prerogativele Președintelui, au promovat schemele, fraudele, legile toxice, demonstrează că majoritatea deputaților din acest Parlament n-au nicio treabă cu interesul public”, opinează parlamentarul.

Deputatul susține că, pentru sesiunea ce urmează, îi este greu să întrevadă o activitate benefică și productivă în folosul cetățenilor, în condițiile în care PSRM și Șor vor insista să mențină în viață acest legislativ compromis. În opinia sa, este extrem de important să ajungem la anticipate cât mai repede. „În perioada următoare, ne vom concentra pe deconspirarea schemelor de corupție, de furt al banilor publici și fraudelor de mare amploare, în care sunt implicați funcționari și politicieni de rang înalt. De asemenea, vom promova angajamentele din programul prezidențial al președintei Maia Sandu și vom elabora programul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate. În paralel, vom promova inițiative care să accelereze ieșirea țării noastre din criza economică și pandemică. Și aici mă refer inclusiv la suport pentru micile afaceri, facilitarea vaccinării în masă împotriva COVID-19 și susținerea agricultorilor afectați de secetă”, a punctat Radu Marian.

Secretarul fracțiunii Partidului Democrat, Igor Vremea, crede că deputații ar fi putut lucra mult mai eficient în sesiunea de toamnă-iarnă dacă preocuparea de bază a parlamentarilor ar fi fost grija pentru țară, pentru nevoile oamenilor, pentru soluționarea problemelor legate de criza pandemică și cea economică, și nu problemele legate de interesele partinice sau personale. Potrivit lui, traseismul politic al deputaților, care a fost condamnat unanim de Parlament la inițiativa fracțiunii PDM, este un factor nociv care nu asigură o muncă eficientă a legislativului. „Fracțiunea Partidului Democrat a reușit, în premieră, să așeze la masa de discuții, vara trecută, reprezentanții formațiunilor autentice din Parlament pentru a găsi soluții la problemele agricultorilor care au suferit din cauza secetei fără precedent și pentru a începe anul de studii în siguranță în condiții de pandemie. Deputații democrați și în continuare vor pune în prim plan interesul țării și al cetățenilor”, susține Igor Vremea.

Deputatul a menționat că PDM își dorește mult ca în sesiunea de primăvară-vară, care va începe în luna februarie, parlamentarii să lase deoparte interesele de partid și să activeze în beneficiul cetățenilor și al țării. Potrivit lui Igor Vremea, democrații înțeleg necesitatea alegerilor anticipate și susțin eforturile de curățare a clasei politice. Totodată, PDM propune să fie elaborat imediat un plan anti-criză, care să se axeze pe gestionarea crizei pandemice, gestionarea crizei economice, pe pregătirea țării pentru alegerile parlamentare anticipate și identificarea echipei care va pune în aplicare acest plan anti-criză.

Contactat de IPN, reprezentantul grupului parlamentar Pentru Moldova, Sergiu Sîrbu, nu a răspuns la telefon. Și liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, nu a răspuns la telefon.