logo

Cultura politică a locuitorilor Moldovei suferă din cauza moştenirii istorice, Anatol Ţăranu


https://www.ipn.md/ro/cultura-politica-a-locuitorilor-moldovei-sufera-din-cauza-mostenirii-istorice-an-7978_1015964.html

Cultura politică a moldovenilor lasă de dorit din cauza moştenirii istorice a ocupaţiei otomane, apoi ţariste şi sovietice. Influenţele culturale şi politice ale acestor imperii au deformat caracterul european al mentalităţii colective a populaţiei din spaţiul pruto-nistrean, însă integrarea europeană oferă condiţiile unei renaşteri naţionale. Declaraţia a fost făcut de Anatol Ţăranu, director al Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, în cadrul dezbaterii publice din 16 octombrie 2014, cu tema „Cultura politică în contextul polarizării opţiunilor politice în Moldova. Opţiunea pro-europeană: schimbarea ca şansă şi remedii contra fricii de schimbare”, organizată de Agenţia IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Poporul nostru prin actul de naştere este european. Noi ne-am născut dintr-o simbioză a lumii romanice cu barbarii daci. De fapt, aceasta a fost evoluţia istorică a tuturor popoarelor europene: elementul roman combinându-se cu elementul barbar a dat naştere culturii europene. Este adevărat – influenţa romană în spaţiul estic s-a pliat mai mult pe tradiţia bizantină decât pe cea de la Roma catolică, un element care deja a început să determine specificul nostru în istorie. Însă în secolul 16 a început mişcarea noastră pe o cale colaterală celei pe care au îmbrăţişat-o majoritatea popoarelor europene. Noi am început să deviem de la cultura europeană. Imperiul Otoman, prin suzeranitatea sa, ne-a influenţat mult. Atunci aici au început să se înrădăcineze tradiţii de mentalitate care au început să ne deosebească pe noi de spaţiul vestic european”; a explicat analistul.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, această deviere culturală a Moldovei de la civilizaţia europeană a fost accentuată de anexarea Basarabiei din 1812. „Acest spaţiu a devenit element constitutiv al unei culturi nu non-europene, ci al unei culturi euroasiatice şi implementarea elementelor acestei culturi în mentalul colectiv de atunci a determinat ceea înseamnă mentalitatea contemporană astăzi. Mai pe urmă, odată cu dominaţia Uniunii Sovietice, aici s-a produs o spălare substanţială, fundamentală a mentalului colectiv în sensul deformării acestuia şi a ceea ce este tema dezbaterii de azi – a culturii politice. Deformarea culturii politice în sensul devierii de la normele şi tradiţiile culturii politice europene a fost atât de substanţială încât noi astăzi plătim tribut greu acestei devieri”, a declarat expertul.

„Alegerea europeană pentru Republica Moldova coincide perfect cu ceea ce înseamnă renaştere naţională. Pentru noi renaşterea naţională înseamnă depăşirea trecutului şi moştenirii coloniale ca element al Imperiului Rus şi al Uniunii Sovietice”, a subliniat Anatol Ţăranu.

Dezbaterea din 16 octombrie este a 34-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.