logo

Culorile Basarabiei postbelice au trecut Prutul


https://www.ipn.md/ro/culorile-basarabiei-postbelice-au-trecut-prutul-7967_1104081.html

Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” a fost vernisată joi, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, relatează IPN, cu referință la InfoPrut.

Manifestarea este un proiect cultural de promovare a unor pictori basarabeni consacrați, realizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor” și Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București.

Expoziția include creațiile a 14 maeștri ai penelului din stânga Prutului, nume sonore care și-au dat contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului.

Proiectul descoperă „activitatea artistică a pictorilor de la Chișinău și pune în evidență eforturile de inovare în contextul „dezghețului hrușciovist“ din anii 60.

Primii care și-au schimbat reperele stilistice au fost pictorii care au debutat în anii 1940, la renumitele școli de arte frumoase de la București și Iași, afirmându-se în perioada postbelică. Este vorba de Mihail Grecu, Valentina Rusu Ciobanu, Ada Zevin, Glebus Sainciuc, Igor Vieru și alți maeștri ai penelului. Îndrăzneala lor a fost sancționată de cenzorii culturali ai vremii, operele lor fiind criticate și scoase din expoziții. Cu toate acestea, schimbările în gândirea picturală din Basarabia erau ireversibile, în acea perioadă constituindu-se școala de artă de la Chișinău”, a informat Ambasada Republicii Moldova în România.

Lucrările expuse ilustrează originalitatea artei din Republica Moldova care s-a afirmat cu putere acum jumătate de secol, etalând expresivitate decorativă și interpretarea subiectelor într-o cheie poetică elevată, cu imagini simbolice și influențe din tradiția populară.

Expoziția „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960”, este deschisă publicului până pe data de 19 mai 2024.