logo

CUC: militari ruși cu „Z” în Zona de Securitate


https://www.ipn.md/ro/cuc-militari-rusi-cu-z-in-zona-de-securitate-7965_1088910.html

Militari ai Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii în Zona de Securitate poartă embleme cu simbolică de model nereglementat – semnul „Z”. Situația a fost semnalată de către delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control la ședința de la Bender. Reprezentanților Federației Ruse li s-a cerut să aducă echipamentul militarilor în conformitate cu actele misiunii de pacificare, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, citat de IPN.

La fel ca în ultimele patru săptămâni, controversele între delegații au apărut la etapa formării ordinii de zi, motiv de dispută fiind retragerea temporară a observatorilor militari ucraineni din Forțele Mixte de Menținere a Păcii. Deblocarea lucrărilor a fost posibilă doar după implicarea copreședinților, inclusiv din partea Ucrainei și reprezentanților Misiunii OSCE.

Din comunicat se mai desprinde că până în prezent Comandamentului Militar Unit activează în lipsa unui regulament. În legătură cu aceasta, partea moldovenească a reiterat apelul de a elabora acest document important pentru monitorizarea situației în Zona de Securitate.

Printre subiectele examnate a fost sesizarea Inspectoratului de poliție că structurile de forță ale Tiraspolului fortifică infrastructura posturilor ilegale ale așa-zișilor „vameși” și „grăniceri”. Lucrurile se întâmplă la intrarea în satul Fârlădeni dinspre localitatea Gâsca (aflată sub controlul autorităților constituționale), unde forțele transnistrene au instalat o construcție, suplimentar la cea deja existentă.

O problemă similară a adresat Comisiei și primarul comunei Coșnița, Dubăsari. Deși cetățenii așteaptă eliminarea posturilor care împiedică accesul la terenurile lor agricole și libera circulație între localități, autoritățile autoproclamate promovează întăriea posturilor ilegale.

Comunicatul mai arată că în ședință Comisia nu a luat nicio decizie asupra problemelor conturate, la fel ca și față de relatarea Misiunii OSCE privind deplasarea unor autovehicule cu însemnele Ministerului Apărării al Federației Ruse, dar și ale subdiviziunilor de menținere a păcii în data de 3 februarie. Delegația Republicii Moldova a precizat că deplasarea coloanei militare a avut loc în lipsa unei decizii a Comandamentului Militar Unit.

Următoarea ședință urmează a fi convocată în data de 7 aprilie.