CUC face apel către populaţie să predea armamentul păstrat ilegal
https://www.ipn.md/ro/cuc-face-apel-catre-populatie-sa-predea-armamentul-pastrat-ilegal-7967_969886.html
Membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au aprobat în mod unanim joi, 29 mai, documentul apelului către populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului din zona de securitate, privind predarea benevolă a armamentului şi muniţiilor păstrate ilegal din timpul conflictului armat, transmite Info-Prim Neo cu referire la Ministerul Apărării şi la Ministerul Reintegrării.
Documentul a fost semnat după un an şi jumătate de negocieri şi are drept scop reducerea posibilelor consecinţe grave, care ar putea surveni în rezultatul circulaţiei necontrolate de armament în zona de securitate. CUC asigură populaţia din zona de securitate că în urma predării benevole a armamentului, aceştia vor fi scutiţi de răspundere penală, administrativă sau orice altfel de răspundere. Potrivit co-preşedintelui CUC din partea R. Moldova, generalul Ion Solonenco, „acest act pozitiv constituie un pas înainte pentru întărirea credibilităţii între părţi”. Elaborarea mecanismului de predare benevolă a armamentului de către populaţie urmează a fi examinat la următoarea şedinţă a CUC.
Delegaţia R. Moldova a propus efectuarea unui control de către membrii CUC a unităţilor pacificatoare şi observatorilor militari care se găsesc în zona de securitate. Conform generalului Solonenco, propunerea dată are drept scop evitarea pe viitor a “învinuirilor precum că în zona de securitate se găsesc militari sau unităţi militare pacificatoare ce nu sînt prevăzute de documentele sau hotărîrile CUC”.
Şedinţa CUC din 29 mai a coincis cu Ziua Pacificatorilor ONU, care a fost marcată la Varniţa, locul dislocării forţelor moldoveneşti de menţinere a păcii. La ceremonie au participat observatorii din partea Ucrainei, precum şi reprezentanţi ai misiunii OSCE în R. Moldova. Delegaţia transnistreană şi cea a Federaţiei Ruse în cadrul CUC, au refuzat participarea la eveniment, motivând prin faptul că operaţiunea pacificatoare de pe Nistru nu se petrece sub egida ONU.
Pacificatorii ruşi şi transnistreni marchează Ziua Pacificatorului la sfârşitul lunii iulie când au început operaţiunile pacificatoare. Potrivit co-preşedintelui CUC din partea Federaţiei Ruse, Victor Şanin, în ultimii ani Moldova refuză să participe la festivităţi. „Noi însă nu avem nimic în comun cu pacificatorii ONU. Operaţiunea pacificatoare de pe Nistru nu se petrece sub egida ONU, în caz contrar aici ar putea fi un al doilea Kosovo”, a declarat Victor Şanin, citat de agenţia transnistreană „Olvia-press”.