logo

CUB despre rachetele rusești: Este o acțiune de genocid contra populației Ucrainei


https://www.ipn.md/ro/cub-despre-rachetele-rusesti-este-o-actiune-de-genocid-7965_1094357.html

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare condamnă atacul virulent cu rachetele armatei ruse lansate astăzi, 29 decembrie, asupra mai multor orașe ale Ucrainei. Potrivit coaliției, lovirea țintelor civile și a infrastructurii critice pe timp de iarnă este o acțiune premeditată de genocid contra populației pașnice a Ucrainei. CUB solicită conducerii Republicii Moldova să se alinieze țărilor care susțin oficial regimul de sancțiuni contra Federației Ruse și militează pe toate platformele internaționale pentru aducerea autorilor și executanților acestui genocid în fața justiției internaționale, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al formațiunii.

„Cerem autorităților să pună în ordine imediat sistemele existente de alertă și comunicare în regim de urgență, organizarea, echiparea și punerea la adăpost a populației în cazul unor amenințări iminente. Evitarea acestui subiect nu face decât să agraveze latent problemele existente pe sectorul pregătirii populației civile, eludând obligațiile directe ale guvernului în domeniul securității naționale”, se arată într-o Declarație a Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

Partidul politic menționează necesitatea implementării măsurilor sporite de întărire a potențialului militar de apărare și securizare a spațiului aerian al Republicii Moldova, cu întărirea semnificativă a punctelor de control și verificare pe linia administrativă a teritoriului ocupat de regimul separatist de la Tiraspol, prevenind orice scenarii care ar permite mișcarea de trupe, deghizate în civili sau uniforme fără însemne distinctive, cu potențial de destabilizare imediată a situației din Republica Moldova.

CUB cere autorităților să verifice regimul operativ al întreprinderilor rusești controlate de concernul militar „Saliut” pe teritoriul Republicii Moldova, solicitând informații complete asupra exportului în anul 2022. De asemenea, să manifeste vigilență maximă și sancțiuni ferme contra tuturor persoanelor care lucrează prin complicitate pentru interesele statului agresor pe teritoriul Republicii Moldova.

„Autoritățile statului dispun de atribuțiile legale și efective de a descuraja și criminaliza recrutarea ilicită a cetățenilor Republicii Moldova în structurile militare ale statului agresor rus, sau ale unor grupuri private (Wagner) implicate în comiterea crimelor de război pe teritoriul Ucrainei. Este timpul să echivalăm angajarea cetățenilor Republicii Moldova în structurile militare ale GOTR, precum și ale forțelor paramilitare separatiste din Transnistria, cu mercenariatul în operațiuni militare de partea agresorului, acțiuni care sunt criminalizate conform Codului penal. Cerem autorităților Republicii Moldova retragerea cetățeniei Republicii Moldova în cazul persoanelor angajate în structurile neconstituționale ale regimului transnistrean”, se arată în Declarație.

CUB solicită tuturor partidelor democratice din Republica Moldova solidaritate și unitate în vederea creării unui front comun pentru o politică națională de ancorare la spațiul de securitate occidental.