logo

CUB, despre primul an de război în Ucraina și despre Republica Moldova în vizorul Rusiei


https://www.ipn.md/ro/cub-despre-primul-an-de-razboi-in-ucraina-si-7965_1095412.html

La un an de la declanșarea ofensivei militare a Federației Ruse în Ucraina, zeci de mii de oameni au fost răniți și uciși, 20% din teritoriul suveran al statului vecin a fost ocupat, mai multe orașe au fost distruse până în temelie, iar peste 7 milioane de refugiați au fugit din calea războiului. Cu toate acestea, se pare că Rusia nu are de gând să se retragă, chiar și cu riscul de a suferi o înfrângere despre care istoria va spune multe. Președintele partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, indiferent de motivele care au fost invocate de liderii de la Moscova, Rusia va plăti pentru masacrul provocat, transmite IPN.

„Rusia nu-și merită locul în Consiliul de Securitate la ONU și nici în OSCE. Ea este simbolul terorii. Rusia este astăzi disperată, izolată și confuză pentru că se află sub sancțiuni internaționale și pierde acest război. Rusia va plăti pentru pierderile economice, materiale, de infrastructură și vieți  omenești”, a declarat Igor Munteanu.

Generalul Vitalie Stoian a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că Republica Moldova este în vizorul Rusiei, mai ales că în primăvară acțiunile de luptă pe linia frontului se vor intensifica. „Odată cu venirea primăverii, vor avea loc acțiuni militare mai intense pe linia frontului, armata ucraineană este de așteptat că va organiza acțiuni terestre pentru a elibera teritoriile ocupate. De asemenea, în timp ce țările europene vor acorda asistență militară Ucrainei, Rusia va încerca să-și consolideze capacitățile militare, acordând mai multă atenție industriei militare, să își mențină pozițiile și să acapareze altele noi. Războiul se prelungește, urmează să vedem cine va arăta mai multă rezistență și va supraviețui”, a spus generalul Vitalie Stoian.

Fostul ministru al afacerilor interne, generalul Victor Catan, susține că în astfel de momente autoritățile trebuie să acționeze mai hotărât. „Rusia a pus în aplicare acțiuni împotriva comunității UE, împotriva Republicii Moldova, cele mai drastice acțiuni hibrid care au dus la aprofundarea crizelor economice, energetice, politice și sărăcirea populației. Pe tot parcursul războiului, Republica Moldova, fiind supusă amenințărilor de la Kremlin cu agresiunea armată, acțiunilor provocatoare ale exponenților regimului separatist de la Tiraspol, protestelor în masă plătite de unii membri ai grupărilor criminale organizate și partidelor pro-ruse, autoritățile de la Chișinău au negat pericolul iminent asupra securității și independenței Republicii Moldova. Autoritățile statului nu dispun de capacități în vederea organizării unei ofensive contra tentativelor de destabilizare a situației și uzurpare a puterii în stat”, a spus generalul Victor Catan.

CUB a propus o serie de acțiuni care trebuie să fie întreprinse în mod urgent de către autoritățile statului. „Elaborarea și aplicarea strategiei naționale de consolidare a unității poporului, garantarea drepturilor  și libertăților cetățenilor, inclusiv din stânga Nistrului; obținerea de la partenerii de dezvoltare a garanțiilor externe în vederea asigurării suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova; întărirea capacităților de securitate și apărare națională, inclusiv prin alocarea în acest scop din bugetul de stat a 2% din PIB;  instituirea urgentă a unui regim internațional de monitorizare a activităților grupului operativ al trupelor ruse și nivelul de siguranță al armamentului depozitat în satul Cobasna, din stânga Nistrului; asigurarea retragerii necondiționate a forțelor armate a Federației Ruse și a peste 20 de mii de tone de armament dislocate pe teritoriul nostru; denunțarea acordului moldo-rus cu privire la reglementarea pașnică a conflictului transnistrean și instaurarea unui nou sistem de reglementare a diferendului transnistrean în conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova”.

General-maiorul Victor Țărnă susține că frica de război și lipsa de alianțe care ar garanta securitatea țării din partea Guvernului a transformat Republica Moldova în cea mai fragilă țară din regiune sub aspectul securității. „Republica Moldova a devenit ținta unor atacuri hibride, abil orchestrate de Guvernul rus. Republica Moldova a ajuns în pragul unor destabilizari, schimbarea puterii și instaurarea haosului. Țara noastră se află în continuu în stare de urgență, prin care autoritățile s-au detașat de la executarea atribuțiilor funcționale, iar toate deciziile sunt luate de CSE. CUB apreciază aflarea țării în stare de alertă ca fiind una abuzivă”, a spus general-maiorul Victor Țărnă.

Cât privește amenințările oficialilor ruși față de Republica Moldova, general-maiorul susține că acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, iar țara trebuie să fie pregătită pentru diferite scenarii: „CUB cere Guvernului Republicii Moldova demilitarizarea regiunii transnistrene prin impunerea unor sancțiuni persoanele liderilor transnistreni, cât și oamenilor de afaceri care susțin regimul; impunerea unor restricții pentru agenții economici care importă carburanți în regiune și asigură trupele ruse din Transnistria cu carburanți și executarea unei expertize internaționale cu privire la cantitatea armamentului de la Colbasna sau alte depozite de armament în dotarea armatei transnistrene și protejarea spațiului aerian al țării după exemplului  Poloniei; pregătirea cetățenilor pentru apărarea patriei, formarea unei autorități distincte care să se ocupe de problemele veteranilor, inclusiv educația militar-patriotică a cetățenilor Republica Moldova”.