logo

CUB cere ca accesul în universități să fie permis doar în baza unor carduri speciale


https://www.ipn.md/ro/cub-cere-ca-accesul-in-universitati-sa-fie-permis-7965_1103984.html

Membrii Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare susțin că accesul în universitățile din țară trebuie limitat pentru persoane străine și permis doar pentru studenți și personalul instituțiilor. Potrivit lor, la intrările în universități trebuie amplasate turnichete, iar accesul să fie posibil doar cu carduri speciale, eliberate de către instituție. Demersurile în acest sens au fost formulate în contextul unor cazuri în care bărbați  necunoscuți au intrat în baia pentru fete, transmite IPN.

„În ultimele câteva luni au avut loc mai multe cazuri în care indivizi necunoscuți, demult trecuți de vârsta studenției, au fost prinși în toaletele pentru femei din cadrul diferitor universități. Vorbesc la plural, pentru că, după ce am lansat primul mesaj public, am primit multe mesaje și apeluri, fiind informat despre cazuri similare care au loc, din păcate, și în alte universități, nu doar în Universitatea de Stat din Moldova”, a declarat vicepreședintele CUB, Ion Bulgac, în cadrul unei conferințe de presă susținute în fața USM. Ion Bulgac spune că aceste cazuri au fost soluționate pe intern pentru a nu afecta imaginea instituțiilor, fapt care în opinia reprezintă mușamalizare. „Cum au fost rezolvate? Studenților li s-a cerut să nu mai meargă singuri la baie”, afirmă tânărul.

Potrivit lui, această discuție nu este despre toalete, ci despre securitatea care trebuie asigurată în cadrul instituțiilor de învățământ. „S-a creat o breșă de securitate. Astăzi vorbim despre niște perverși care intră în instituțiile publice de educație pentru a vizita toalete. Haideți să ne imaginăm că mâine, într-o instituție educațională, intră o persoană înarmată. Este foarte important să anticipăm multe lucruri grave care ar putea să se întâmple, pentru că orice persoană are acces în instituție. În același timp, instituțiile educaționale nu trebuie transformate în cazărmi cu paznic la fiecare toaletă. Ce putem face? Unu - cerem discuție publică de la societatea civilă. Doi – cerem o intervenție dură din partea administrațiilor universităților. Este necesară o digitalizare, carnetele de student trebuie înlocuite cu carduri ID”, precizează Ion Bulgac.

Vicepreședintele CUB spune că accesul în toate universitățile și chiar în toate instituțiile educaționale, indiferent de nivel, trebuie să se permită doar în baza cardurilor speciale. „Așa sunt vremurile pe care le trăim, astăzi trebuie să punem accent pe securitate. Soluția aceasta este atât de evidentă. Putem să punem un turnichet, iar accesul să fie permit în baza de carduri. Mai evident de atâta nu cred că poate fi”, a mai spus Ion Bulgac.