logo

Cu cetățeni educați putem construi o societate democratică, „Alegere și Alternativă pentru Găgăuzia”


https://www.ipn.md/ro/cu-cetateni-educati-putem-construi-o-societate-democratica-alegere-7967_1104733.html

Una dintre prioritățile asociației obștești „Alegere și Alternativă pentru Găgăuzia”, prezentată astăzi, va fi domeniul educației. Reprezentanții acesteia spun că doar cu cetățeni educați, care se implică în procesele decizionale, poate fi construită o societate democratică.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, Igor Ianac, a declarat că situația socio-economică din Găgăuzia s-a înrăutățit și, spre mare regret, regiunea este marcată și de o criză instituțională. Echipa sa a făcut o analiză a situației și a identificat mai multe aspecte problematice, inclusiv demografice, de ordin social, economic, cultural, dar de mediu.

Potrivit lui Igor Ianac, se impun programe și în domeniul economic, și în cel social, pentru a sprijini populația care se confruntă cu numeroase dificultăți. Și aceste programe cu măsuri urmează să fie elaborate de către reprezentanții asociației, în conlucrare reprezentanții autorităților publice.

„Noi conștientizăm foarte bine că este necesar să instituim un dialog cu autoritățile publice. Suntem gata să avem un dialog și cu reprezentanții administrației centrale, reprezentanții administrației regionale și locale. De asemenea, vrem un dialog și cu reprezentanții mediului de afaceri, dar și cu mass-media. Vreau să subliniez noi nu reprezentăm vreo formațiune politică. Vă rugăm să nu ne asociați cu reprezentanții structurilor politice. Astăzi reprezentăm societatea civilă și avem strict scopuri sociale. Suntem gata să elaborăm programele corespunzătoare și proiecte, precum și să participăm la implementarea lor”, a mai spus liderul asociației.

Potrivit lui, în Găgăuzia există organe ale administrației publice, dar nu există o reprezentanță a societății civile implicată activ în procesele decizionale. Liderul asociației pledează pentru o comunicare eficientă a autorităților publice cu societatea civilă, control public, participație, dar și coordonare.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.